İstanbul fiyat artış liginde dibi gördü
Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, İngiltere merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, dünyanın önde gelen 43 kentindeki konut fiyatlarına ilişkin hazırladığı raporu yayımladı. Küresel Kentler Konut Endeksi 2018 üçüncü çeyrek verilerine göre, son 12 ayda Kanada'nın Vancouver şehri yüzde 11.2'lik düşüşle fiyatların en çok gerilediği yerleşim yeri oldu. Konut fiyatlarının yüzde 6.3 düşüş gösterdiği İstanbul ise sondan ikinci sırada yer aldı.
SİNGAPUR İLK SIRADA
Merkezi Londra'da bulunan ve dünya çapında 417 ofisi bulunan Knight Frank'ın raporuna göre, son bir yılda ev fiyatlarının yüzde 13.1 artış gösterdiği Singapur endekste ilk sırada yer aldı. Yüzde 10.6'lık artışla İskoçya'nın başkenti Edinburgh listenin ikinci sırasında yer bulurken, üçüncü ise yüzde 10.1 ile İspanya'nın başkenti Madrid oldu. Önceki yıllarda zirvede yer alan Pekin ve Şangay'da fiyat artış hızının yavaşladığı görülürken, San Francisco yüzde 9.5, Tokyo yüzde 8.6, Auckland yüzde 8.5'lik artışla listenin üst sıralarında yer aldı.
FİNANS MERKEZLERİ KAYIP
Brexit oylaması sonrasında İngiltere'de ortaya çıkan siyasi ve ekonomik türbülans konut fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Finans ve ticaret merkezi Londra'da ev fiyatları son bir yılda yüzde 2.9 gerilirken, Dubai'de yüzde 3.8, New York'ta ise yüzde 0.3 düşüş görüldü. Knight Frank Birincil Küresel Kentler Endeksi'nde 43 şehrin 32'sinde fiyatlar yükselirken, yıllık bazda ortalama yüzde 2.7 artış yaşandı. Endeks, son 6 yılın en zayıf performansını gösterirken, yükselen faiz oranları nedeniyle yakın gelecekte talebin ve fiyat artış hızının yavaşlaması bekleniyor.
Gayrimenkulde alım satıma yeni düzenleme
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dün akşam İstanbul'da katıldığı bir organizasyonda yaptığı konuşmada, her müteahhidin gerçek değer üzerinden gayrimenkul satışı yapmadığına dikkat çekerek, “Artık gayrimenkullerin gerçek değer üzerinden satışının yapılabilmesine ilişkin düzenleme yapıyoruz” dedi.
Edinilen bilgiye göre, yılda ortalama 1.3 milyon konutun el değiştirdiği Türkiye'de Maliye'nin yaptığı denetimlerin yetersiz kalması nedeniyle hükümet yeni yasa hazırlığına girdi. Öte yandan sektör temsilcileri de yüzde 25'i bulan vergi yüküne dikkat çekerek, işini doğru düzgün yapan firmalarla, kayıtdışı çalışıp alım-satım değerinde gerçek beyanda bulunmayan şirketler arasında haksız rekabet olduğunu belirtiyordu. Ev almak isteyen vatandaşlar, bütçesine uygun bir ev bulduklarında tüm birikimlerini bu eve bağlayıp, emlak, tapu masrafı, taşınma gibi giderlerini en düşük miktarda tutmak istiyor. Bu nedenle alıcı ve satıcılar, daha az vergi ödemek için ev faturasını düşük rakamdan kesiyor. Satıcılar da daha az vergi ödemek için evin satış bedelini tapuda gerçeğinden daha az gösteriyor. Örneğin, 600 bin TL gerçek değeri üzerinden işlem yapıldığında alıcı ve satıcı (yüzde 2+2=4) toplam 24 bin TL tapu harcı ödemesi gerekirken, emlak vergi değeri olan 300 bin TL'den işlem yaparlarsa 12 bin TL ödüyor. Bu yüzden Maliye, son dönemde denetimlerini artırmıştı.