İBB'nin tanzim bilançosu: Zamlara çare olmadı, 4 milyon zarar yazdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fahiş fiyatla mücadele kapsamında Türkiye genelinde bin Tarım Kredi Kooperatifl marketi açılacağını duyurdu. 2019 yılında artan sebze meyve fiyatlarına karşı tanzim satış çadırları kuran İBB'nin 4 milyonun üzerine zarar etttiği ortaya çıktı. Fiyat artışına çare olamayan tanzim satış, belediyeyi de zarara uğratmış.

AKP hükümeti, 2019 yılında seçim öncesinde İstanbul ve Ankara'da tanzim satış çadırlarını hayata geçirmişti. AKP'nin artan sebze meyve fiyatlarıyla mücadele için uygulamaya koyduğunu duyurduğu uygulama iktidarın kendi eliyle yarattığı fakirliği ortaya koymuştu. Kişi başı her üründen üçer kilo alma hakkı tanınan yurttaşlar, metrelerce kuyruk oluşturmuştu. Ancak tanzim satışları tüccar için caydırıcı etki yapmadı ve gıda fiyatlarındaki artış bugün yine gündemin üst sıralarında yer alıyor.

Tanzim çadırdan sonra Tarım Kredi Kooperatifi marketi

Gıda fiyatlarındaki artışa karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sefer de "bin tane Tarım Kredi Kooperatifi marketi" açılacağını duyurdu. Hafta sonu Tarım Kredi Kooperatifi marketinden yaptığı alışveriş sonrası "fiyatların çok uygun" olduğunu söyleyen Erdoğan, "Böylelikle vatandaşın daha ucuz ve kaliteli ürüne ulaşmasının sağlanacağını" belirtti.

İBB'nin zararı 4 milyonun üzerinde

İBB'nin 2019 yılında tanzim satışlardan ettiği zarar, tanzim satışların ucuz ve kaliteli hizmete ulaşmada fayda sağlamadığını gösteriyor. Sadece domates, salatalık, ıspanak, patates, soğan, patlıcan ve biber satışı yapan tanzim satış çadırlarının 6 aylık zararı 4 milyon 101 bin. 69 milyon 673 bin 071 TL'lik satış yapan İBB çadırlarında 65 milyon 139 bin 219 liralık malzeme alımı yapılmış. Personel, kira, enerji ve dışarıdan sağlanan hizmeteler harcanan miktar eklenince belediyenin 4 milyon liranın üzerinde zarar uğradığı tablolarla ortaya konuyor. Gıda fiyatlarındaki fiyat artışına çare olmayan tanzim satış çadırlarının belediyeyi de zarara uğrattığı açıkça görülüyor.

whatsapp-image-2021-10-05-at-15-43-16.jpeg

Erdoğan tanzim satış çadırlarıyla ilgili ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında tanzim satış çadırlarıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"Biberiydi, çarlistonuydu, patlıcanıydı, domatesiydi; her şeyde bu fiyatlara gerekirse ayar çekme kararını aldık, adımlarımızı atacağız. Belediyelerimiz vasıtasıyla biz bu adımları atacağız. Bir zamanlar biliyorsunuz tanzim satışlar kurulmuştu. Belediyelerimiz vasıtasıyla bu adımları atabiliriz, atacağız. Çünkü vatandaşımıza ucuz, sağlıklı ürünler vermeye mecburuz."