"Geçmediğimiz köprüleri nasıl biz ödüyorsak, almadığımız kredileri de biz ödeyeceğiz"

Dr. Cüneyt Akman Halk TV'de koronavirüs döneminde hükûmetin ekonomi politikalarını değerlendirdi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Dr. Cüneyt Akman, Halk TV'de Şule Aydın ile Haber Masası'nda banka kredilerini ve koronavirüs sonrası Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Akman'ın değerlendirmeleri şöyle:

Kamu Bankalarının kredisi

"Bazen meselelere bir ekonomi teorisiyle açıklamaktan çok halkın kullandığı deyim ve atasözleriyle açıklamak saha doğru.

Bunlardan bir tanesi, ayının 40 tane hikayesi varmış 40'ı da ahlat üzerine... Bu iktidarın 40 tane tedbir paketi var 40'ı da vatandaşa kredi kullandırmak üzerine. Dünya neden bu esaslı şeyi keşfedemiyor.

2020'de ekonomi kalkanı diye bir şey çıkardılar korona'ya karşı Sayın Berat Albayrak dedi ki çarpan etkisiyle 600 milyar verdik dedi. Hiçbir ekonomist bu çarpan etkisini bulabilmiş değil.

Çünkü böyle bir çarpan etkisi yok. Yüzde 82'si krediden ibaret. Doğrudan vatandaşa bir şey verilemedi. Aynı şey yeniden yapılıyor.

"İcra dairelerinde 20 milyonun üzerinde dosya var"

Geçen sene inşaat kredilere vatandaşa değil müteahhite destek oldu. İcra daireleri açılacak yakında dairelerde 20 milyonun üzerinde icra dosyası var. 

Vatandaş kredi almaktan korkuyor. Ciddi bir işsizlik var. Krediyi nasıl ödeyecek? Bunların hepsi ortada bir soru işareti. Özel bankalar doğru dürüst kredi vermiyorlar. İşin gerçek tarafı kamu bankaları muazzam miktarda kredi veriyor.

Bu kredileri kim ödeyecek? Geçmediğimiz köprüleri nasıl biz ödüyorsak, almadığımız kredileri de biz ödeyeceğiz. Krediyi alanlar son derece zorlanacak, muhtemelen icra dosyaları artacak."

Etiketler :