Geçici getirilen deprem vergisi kalıcı oldu: şimdiye kadar 60 milyar lira ödedik

Geçici getirilen deprem vergisi kalıcı oldu: şimdiye kadar 60 milyar lira ödedik
1999’da geçici vergi olarak hayatımıza giren deprem vergisini 18 yıldır ödüyoruz. Yıl sonunda vatandaşın ödediği Özel İletişim Vergisi 63 milyar lirayı bulacak

1999’da geçici vergi olarak hayatımıza giren deprem vergisini 18 yıldır ödüyoruz. Yıl sonunda vatandaşın ödediği Özel İletişim Vergisi 63 milyar lirayı bulacak.

1999'daki Marmara Depremi'nin yaralarının sarılması amacıyla, geçici olarak getirilen, ancak kalıcı hale gelen vergiler için 59 milyar 974 milyon lira ödedik. Yıl sonunda bu tutarın 63 milyar lirayı bulması bekleniyor. Deprem sonrası, cep telefonundan bankacılık işlemleri ve vergi beyannamelerine, Milli Piyango biletleri, gümrük ve pasaport işlemlerine kadar birçok hizmete “Deprem vergisi'' geldi. Deprem için alınan Özel İletişim Vergisi de, her yıl katlanarak artıyor. Özel İletişim Vergisi olarak bu yılın ilk yarısında 1.8 milyar lira toplandı, yıl sonu hedefi ise. 4.7 milyar lira.

14szt07a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

GEÇİCİYDİ, KALICI OLDU

Deprem sonrası, cep telefonundan bankacılık işlemleri ve vergi beyannamelerine, şans oyunları kuponlarından, Milli Piyango biletlerine, uçak biletlerinden gümrük ve pasaport işlemlerine kadar birçok hizmete özel vergi getirildi. Bu vergilere, “Özel İşlem Vergisi” ve “Özel İletişim Vergisi” adı verildi. Sadece Özel İletişim Vergisi 2004 yılında toplam bütçe gelirlerinin yüzde 1.8'ini oluşturdu. 2007 yılında bu oran yüzde 2.8'e ulaştı. 2004 yılında Özel İşlem Vergisi kaldırıldı ancak Özel İletişim Vergisi kalıcı hale geldi. 2004 yılında kaldırılan Özel İşlem Vergisi ile vatandaştan 1.7 milyar lira toplandı. Maliye Bakanlığı verilerine göre, deprem vergisi olarak alınan Özel İletişim Vergisi her yıl biraz daha katlanarak artıyor. Özel İletişim Vergisi olarak bu yılın ilk yarısında 1.8 milyar lira toplanırken yıl sonundaki bütçe hedefi 4.7 milyar lira. Deprem vergisi olarak 2000 yılından bu yana 59 milyar 974 milyon lira ödedik. Rakamın yıl sonunda 63 milyon liraya ulaşacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, binaların güçlendirileceğini, Türkiye genelinde 500 bin binada dönüşüm yapılacağını, bunların 200 bininin İstanbul'da, 300 binin ise Anadolu'da olduğunu, 15 yıllık hedefin ise 7.5 milyon bina olduğunu açıklamıştı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, 2011 yılında yaşanan Van depreminin ardından toplanan vergilerin sağlık, eğitim, duble yollar için harcandığını söylemesi ise gündeme oturmuştu.