Evinizde Elektrik Düşmanı Olabilir! O Ev Aletleri Faturalarınızı İkiye Katlıyor! Duyduğunuz Zaman Kullanmayı Bırakacaksınız

Evinizde Elektrik Düşmanı Olabilir! O Ev Aletleri Faturalarınızı İkiye Katlıyor! Duyduğunuz Zaman Kullanmayı Bırakacaksınız
Her yeni gün yapılan zamlar vatandaşları çıkmaza soktu. Vatandaşlar faturaları düşürmenin yollarını arıyor. Cebi en çok zorlayan giderlerden birisi de elektrik faturaları. Bazı ev aletleri ise yaktığı elektrikle faturaları ikiye katlıyor. İşte en çok elektrik yakan ev aletleri ve faturaları düşürmenin yolları.

Elektrik faturaları, her geçen gün artan maliyetler ile ev ekonomisini zorlayabilir. Bazı elektrikli ev aletleri ise tam bir fatura düşmanı... Zamların yanı sıra elektrik faturalarını ikiye katlayan o cihazlar hangileri?

1.jpg

İşte elektrik faturalarınızı ikiye katlayan o ev aletleri:

1. Elektrikli ısıtıcılar: Özellikle kış aylarında ısınma ihtiyacı için sıkça kullanılan elektrikli ısıtıcılar, yüksek güç tüketimi nedeniyle elektrik faturalarını önemli ölçüde artırabilir.

elektrikli-isitici.jpg

2. Ütü: Kısa süreli kullanılsa da, ütüler yüksek watt gücüne sahip olduğundan fazla elektrik tüketir.

utu.jpg

3. Saç kurutma makinesi: Ütü gibi, saç kurutma makinesi de yüksek watt gücüne sahip bir cihazdır. Özellikle uzun süreli kullanımlarda elektrik faturalarına önemli bir katkıda bulunur.

woman-586185-1920.jpg

4. Buzdolabı: Sürekli çalışır durumda olan buzdolapları, elektrikli ev aletleri arasında en çok enerji tüketenlerden biridir. Özellikle eski model ve düşük enerji sınıfındaki buzdolapları daha fazla elektrik harcar.

bottles-1868175-1920.jpg

5. Çamaşır makinesi: Her yıkamada ortalama 1-2 kWh elektrik tüketen çamaşır makineleri, sıklıkla kullanıldığında elektrik faturalarını yükseltebilir.

washing-machine-2668472-1920.jpg

6. Bulaşık makinesi: Çamaşır makinesi gibi, bulaşık makinesi de her yıkamada ortalama 1-2 kWh elektrik tüketir.

bulasik-makinesi.jpg

7. Fırın: Özellikle uzun süreli kullanımlarda fırınlar da elektrik faturalarını önemli ölçüde etkileyebilir.

kitchen-6914223-1920.jpg

8. Televizyon: Günlük kullanımda uzun süre açık kalan televizyonlar da elektrik tüketimini artıran cihazlardır.

televizyon.jpg

9. Klimalar: Hem soğutma hem de ısınma amaçlı kullanılan klimalar, en fazla elektrik tüketen ev aletleri arasında yer alır.

thumbs-b-c-3c05f3496dc3f36ef95675fbcece4608.jpg

10. Bilgisayar ve dizüstü bilgisayarlar: Kullanım süresine ve donanıma bağlı olarak bilgisayarlar da elektrik faturalarını etkileyebilir.

thumbs-b-c-bd47377dbfdb9f903ad5ee11a0308183.jpg

ELEKTRİK FATURALARINI DÜŞÜRMENİN YOLLARI

Elektrik faturaları, her geçen gün artan maliyetler ile ev ekonomisini zorlayabilir. Neyse ki, faturalarınızı düşürmek için yapabileceğiniz birçok şey var.

Aydınlatma

  • LED ampuller kullanın. LED ampuller, geleneksel ampullere göre %90 daha az enerji tüketir ve çok daha uzun ömürlüdür.
  • Kullanmadığınız ışıkları kapatın. Evden çıkarken veya bir odadan ayrılırken ışıkları kapatmayı alışkanlık haline getirin.
  • Gün ışığından yararlanın. Mümkün olduğunca perdelerinizi açık tutun ve gün ışığından faydalanın.

thumbs-b-c-8ae8b7e360eb42ebc83d99ff61db02b6.jpg

Ev Aletleri

  • Enerji tasarruflu cihazlar satın alın. Yeni bir cihaz satın alırken, enerji etiketine bakarak en az A+ sınıfı bir cihaz seçmeye özen gösterin.
  • Cihazları kullanmadığınız zamanlarda fişini çekin. Cihazlar, fişte takılı kaldıkları sürece, kapalı olsalar bile elektrik tüketirler.
  • Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu olarak çalıştırın. Bu sayede hem sudan hem de elektrikten tasarruf edersiniz.
  • Kısa programları tercih edin. Özellikle çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi için kısa programlar, uzun programlara göre daha az enerji tüketir.

05-2022-01-agustos-01-agustos-18-aa-28773459.jpg

Isıtma ve Soğutma

  • Evinizi yalıtın. Duvarlara, çatıya ve zemine ısı yalıtım malzemesi yaptırmak, evinizin ısısını korumaya ve ısıtma ve soğutma için kullandığınız enerjiyi azaltmaya yardımcı olur.
  • Termostatınızı ayarlayın. Kışın termostatınızı 20°C, yazın ise 24°C'ye ayarlamak, enerji tasarrufu yapmanızı sağlayabilir.
  • Pencerelerinizi kapatın. Isıtma veya soğutma çalışırken pencerelerinizi kapatarak ısı kaybını veya kazanımını önleyebilirsiniz.

yalitim.jpg

Diğer

  • Enerji tasarruflu prizler kullanın. Enerji tasarruflu prizler, cihazlar kullanılmadığı zamanlarda elektrik akımını keserek enerji tasarrufu sağlar.
  • Güneş enerjisinden yararlanın. Güneş panelleri kurarak elektrik ihtiyacınızın bir kısmını veya tamamını güneş enerjisinden karşılayabilirsiniz.
  • Elektrik aboneliğinizi gözden geçirin. Farklı elektrik tedarikçilerinin tarifelerini karşılaştırarak size en uygun olanı seçebilirsiniz.

Etiketler :