Ev ve işyeri sahipleri dikkat! Bunu yapmayan ağır ceza ödeyecek! Son gün yaklaşıyor...

Ev ve işyeri sahipleri dikkat! Bunu yapmayan ağır ceza ödeyecek! Son gün yaklaşıyor...
Devlet, kamu hizmetini gerçekleştirmek için birçok ürün ve hizmetten vergi tahsil ediyor. Alınan vergi oranı ürün ve hizmete göre farklılık gösteriyor. Gayrimenkullerden ise yılda iki vergi alınıyor. Konut ve işyerini kiraya veren mülk sahipleri için yılın ilk kira gelir beyanının son gününe çok az bir süre kaldı. İşte, kira gelir beyanı son gün tarihi...

Geçen yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler için beyan dönemi 31 Mart'ta sona eriyor.

Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödeyecek.

Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak.

Kira gelir beyanı nasıl yapılır?

İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna oranı düştükten sonra beyanname verecek.

İstisna oranı sadece bir konutta kullanılabildiği için birden fazla konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerekecek.

Öte yandan işyeri kira gelirinde beyan sınırı geçilmesi durumunda istisna oranı düşülmeyecek.

Vatandaşlar internette www.gib.gov.tr adresi üzerinden Hazır Beyan Sistemi'ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor.

Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor. Hazır Beyan Sistemi'ne 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.

Etiketler :