Et fiyatları artacak mı? 'Önümüzdeki günlerde...'
Türkiye’de hayvancılığın desteklenmesi ve et ürünlerinin insanlara ulaştırılabilmesi için yem fiyatlarının aşağı çekilmesi, sübvanselerinin yapılması, yerli türlerin karkas oranlarının yükseltilebilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Anbar, Türkiye’de kişi başı et tüketim miktarının dünya ortalaması altında kaldığına işaret etti.
Dünya Gazetesi'ndeki habere göre, ithalatın da zaman zaman bir yöntem olduğunu ancak talebin pik yaptığı zamanlarda yapılması gerektiğini de belirten Anbar, “Yem üretiminin mutlaka artırılması, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yem satışı için faaliyette bulunması ve yaş meyve sebze atıklarından yararlanılması gerekiyor.
Üretim ve sanayici üzerinde daha etkin destek mekanizmaları geliştirilmeli, bölgesel istatistikler yapılarak öncelen dirmeler yapılmalı, kaynak sorunları giderilmeli, hibe destekleri verilmeli” dedi.
Dünyada yıllık 340.9 milyon ton karışık et üretimi olduğunu ve tüketimde Türkiye’de de olduğu gibi kanatlı ürünlerin başı çektiğini ifade eden Anbar, “Ülkemizde ise kırmızı et üretimi 2021’e kadar 1 milyon 952 bin ton ama 2022'de biraz geriledi.
Kanatlı üretiminde ise bir sıkıntı yok, 2,4 milyon ton civarında devam ediyor. Dünyada et tüketimine baktığımız zaman kişi başına 43 kg. Biz ise et tüketiminde dünya ortalamasına yetişemiyoruz. 1/5’i kadar dünyanın gerisindeyiz. Gıda kontrol genel müdürlüğü şubat ayı raporuna göre de büyükbaş hayvancılık işletme sayısı 1 milyon 168 bin, küçükbaş işletme sayısı da 385 bin civarında görünüyor” dedi.