Enflasyon rakamlarına uzmanlardan yorum

Enflasyon rakamlarına uzmanlardan yorum
TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon aylık yüzde 1.36 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 16.65 oldu.

TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon aylık yüzde 1.36 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 16.65 oldu.

Merkez Bankası Murat Çetinkaya'yı gece yayınladığı kararname ile görevden alan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomide yaşanan tüm sorunların faiz indirimi ile çözüleceğini savunmuştu.

Çetinkaya'nın yerine atanan Murat Uysal piyasaların beklentisini üzerinde faiz indirimi yaptı ama enflasyonda beklenen rakamlar gelmedi. 

Ünlü ekonomist Mustafa Sönmez twitter hesabından enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Sönmez, "Biri çıksa, AKP gnl bşk na dese ki, bak faizleri indirdin ama temmuz da enflasyon inmedi, ne diyorsun? Köpürür tabii. Temmuz da iniş bekliyorken hem aylık hem yıllık tüfe arttı. Şimdi Ağustos’tan umutlanacaklar. Aylığı pek küçük gelmez, yıllığı aritmetik gereği %15 lere iner." diye yazdı. 

Mahfi Eğilmez: Kur ve enflasyon birbirini aşağı çekiyor

Ekonomist Mahfi Eğilmez Twitter üzerinden yaptığı ankette takipçilerine TÜİK'in açıkladığı 2018 yılı Kasım ayı enflasyon rakamının doğruluna inanıp inanmadıklarını sordu. 17,888'nin oy kullandığı ankette, katılanların yüzde 88'i inanmıyorum dedi.
Eğilmez "Kurdaki düşüş enflasyonu, enflasyondaki düşüş kuru aşağıya çekiyor" dedi.

Ümit Akçay: Krizin ilerleyen aşamaları daha zor olacak

Berlin Ekonomi ve Hukuk Okulu'nda ders veren Doç. Dr. Ümit Akçay açıklanan rakamların sürpriz olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Tıpkı dış ticaret rakamlarındaki gibi, burada da ekonomik daralmanın farklı görünümleri ile karşı karşıyayız. Yaşadığımız süreci bütünsel olarak değerlendirmek gerekiyor. Döviz krizi, sürecin sadece bir aşamasıydı. Şu anda halen etkileri ekonomiye yayılıyor, üfe-tüfe farkı azalmakla birlikte halen sürüyor. Krizin ilerleyen aşamaları daha zor olacak."

Prof. Dr. Cem Başlevent: Vergi indirimleri belirleyici olmuş

"Kasımda yüzde 1,44 azalan TÜFE'nin detayına bakıldığında enflasyonla topyekun mücadelenin gıdada çok sınırlı, giyimde ise tamamen palavra olduğu görülüyor. Akaryakıttaki indirim ve beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleri belirleyici olmuş."

 

Etiketler :