Dünyanın En Değerli Balıklarından Biri: Kilosu 64 bin TL'ye kadar çıkıyor! Onu tutan balıkçı, bir ay boyunca balığa çıkmıyor

Dünyanın En Değerli Balıklarından Biri: Kilosu 64 bin TL'ye kadar çıkıyor! Onu tutan balıkçı, bir ay boyunca balığa çıkmıyor
Kilosu 64 bin TL'ye kadar çıkan yavru yılan balıkları, balıkçılar için adeta bir altın madeni. Onu tutan balıkçı, bir ay boyunca bir daha balığa çıkmamayı tercih ediyor.

Elver olarak da adlandırılan bu minik balıklar, pound başına ABD'de en değerli balık türü. Istakoz, deniz tarağı veya somondan çok daha fazla para ediyorlar. Bunun sebebi ise Japon gıdalarında hayati bir rol oynamaları.

Ağırlığı sadece birkaç gram olan yavru yılan balıkları, nehir ve derelerden ağlar kullanılarak toplanıyor. Bu balıkçılık türünün en yoğun yapıldığı yer ise Maine eyaleti.

balik1.jpeg

Balıkçılar, elver kotasının artmasını talep ediyor. Eyaletler arası bir düzenleme kurulu ise kotayı mevcut seviyesinde tutmayı planlıyor.

Yılan balıkları, Asyalı su ürünleri şirketlerine tohum stoğu olarak satılıyor. Olgunluğa eriştiklerinde ise marine edilmiş ızgara yılan balığı kabayaki gibi gıdalarda kullanılıyor. Bir kısmı da suşi restoranlarında satılmak üzere ABD'ye geri dönüyor.

balik2.jpeg

Yılan balıklarının değeri geçen yıl pound başına 2.009 dolardı. Bu, Maine'in en önemli deniz ürünlerinden olan ıstakozdan 400 kat daha fazla.

Kaçak avcılık, artan değerle birlikte büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Maine eyaleti, bu sorunu engellemek için yeni kontrol mekanizmaları uygulamaya koydu.

Bu yılki elver sezonu önümüzdeki hafta başlıyor. Elver avı oldukça zor bir iş ve Maine'in soğuk nehirlerine ve derelerine şafaktan önce büyük ağlar kurmayı gerektiriyor.

balik1-001.jpeg

Yüksek kazanç, bu zorlu avcılığa ilgiyi de artırıyor. Bu yıl 4.500'den fazla kişi, sadece 16 mevcut lisans için başvuru yaptı.

Yavru yılan balıkları, dünya çapında kritik bir öneme sahip. Avrupa yılan balığı türü, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından kritik tehlike altında olarak listeleniyor. ABD'de de bu tür için daha fazla koruma sağlanması için çalışmalar yapılıyor.

balik.jpeg