Doları, Altını, Eurosu, Kriptosu Olanlar Dikkat! Dünya Saat 21.00'a Kilitlendi

Doları, Altını, Eurosu, Kriptosu Olanlar Dikkat! Dünya Saat 21.00'a Kilitlendi
Dünya, Fed'in faiz kararına kilitlendi, Amerikan Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararının tüm piyasaları etkilemesi bekleniyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımına devam ediyor. Fed'in bugün saat 21:00'da açıklayacağı faiz kararı, küresel piyasalarda hareketliliğe neden olacak.

dolar-tl.jpg

Fed'in faiz artırımının yüzde 5,50 seviyesinde sabit tutulması bekleniyor. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları, piyasalar tarafından daha yakından takip edilecek. Powell'ın açıklamaları, altın, dolar, euro, tahvil faizi ve kripto para gibi yatırım araçlarını etkileyebilir.

abd-fed.jpg

DOLAR VE EURO'DA DURUM NE?

Dolar 1 Kasım 2023 sabahında güne 28,31 liradan işlem görerek başladı. Euro/TL ise 29,92 TL seviyesinden işlem görüyor.

FED FAİZLERİ ARTIRIRSA ALTIN VE DOLAR NE OLUR?

ABD Merkez Bankası yani FED (Federal Reserve) faiz artırırsa enflasyonun azalması ve ülkedeki dövizin artması ise yerel para biriminin diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına yardımcı olur. ABD doları özellikle gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında değer kazanır. Kısaca FED'in güçlü faiz artışına devam etmesi halinde, güvenli liman etkisiyle doların dünyada güçlenmesi ve altın fiyatlarının gerilemesi ve baskılaması bekleniyor.

FED FAİZLERİ DÜŞÜRÜRSE ALTIN VE DOLAR NE OLUR?

FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Altın fiyatı uluslararası piyasalarda dolar cinsinden fiyatlandığı için dolar düştükçe ons altın fiyatı değer kazanacaktır. Güvenli liman özelliği bulunan altın ilk sıralarda yer alan yatırım araçları içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle FED'in faiz indirmesi ya da faiz indirimi sinyali vermesi altın fiyatlarını pozitif etkileyecektir.