Dolarda hızlı yükseliş
Endekste bugün yatay açılış beklenirken, piyasalar 20 Eylül’de açıklanması beklenen Orta Vadeli Program’a (OVP) odaklandı. Peki dolar/TL kaç lira oldu?
Integral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, TCMB’nin geçen haftaki faiz artırımının piyasalara güven vermesiyle kurda geri çekilmenin gözlendiğini söyleyerek, “Faiz artışı ardından fiyatlamalarda hala etki var, yukarı yönlü agresifliğin önüne geçildi. Ancak tam anlamıyla bir rahatlama yok, 6 seviyesinin altına fiyat hareketi oluşamıyor. Piyasa 20 Eylül’de açıklanacak olan OVP’yi bekliyor. OVP öncesi halen iyimser hava var ancak nasıl bir program açıklanacağı, piyasaları ne yönde tatmin edeceği önemli. Kurun 6-6.20 arasında kalmasını bekleyebiliriz” dedi.
Dolar/TL’de 6 seviyesinin altına doğru hareketin önümüzdeki günlerde yurt içinde oluşabilecek iyimserlikle gözlenebileceğini ancak kalıcı olmayabileceğini söyleyen Karadağ, “Daha yukarı agresif hareketin ise olağanüstü bir durum olmadıkça çok olası olacağını düşünmüyorum. Yurt dışında dolarda pozitif fiyatlama var ama Trump nedeniyle istediği hamleyi yapamıyor olması da bizim için şans” dedi.
Karadağ endekse yönelik olarak ise, “Endekste Cuma günü iyimser hava oluştu kur etkisiyle, bu hava bugün de korunabilir. Dolar/TL 6.14-6.18 aralığında biraz bekleme havasında, bu da şimdilik endekste yukarı hareketi desteklemeye devam edebilir. Ancak yukarı hareketin kuvvetlenmesi için 95,000 seviyelerinin üzerine yerleşmesi gerek. Bugün yatay açılış görülebilir” dedi.
TCMB Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yaparak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini beklentilerin üst bandında 625 baz puan artırarak yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükseltti.
TCMB Cuma günü ise bir aylık aradan sonra ilk kez miktar yöntemiyle haftalık vadede repo ihalesi açarken ortalama fonlama maliyeti de Cuma günü itibarıyla yüzde 24’e yükseldi.
Bir süredir haftalık repo ihalesi açmayan TCMB, tüm fonlamasını gecelik borç verme faizi olan yüzde 19.25 seviyesinden yapıyordu. Dolayısıyla Perşembe günü yapılan faiz artırımı ortalama fonlama faizinde 475 baz puanlık bir artış anlamına geliyor.
TCMB’nin daha önce gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirleneceğine yönelik açıklamıştı. Bir haftalık geçiş süreci ardından gecelik borç alma faizi yüzde 22.5, gecelik borç verme faizi yüzde 25.5, geç likidite penceresi faizi ise yüzde 27 seviyesine gelmiş olacak.
TCMB’nin beklentilerin üzerindeki adımı ardından enflasyonla mücadelenin büyüme endişelerinin önüne geçtiği, TCMB’nin kredibilitesini artırdığı, TL’de volatilitenin azalacağı görüşleri piyasalarda yaygın hale geldi.
Bankacılar TCMB’nin kararının TL ve enflasyon görünümü için pozitif olduğuna dikkat çekerken, faiz artışının Türkiye ekonomisinin sorunlarına kesin çözüm olamayacağını, ancak kur şokuna neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması için zaman kazandırabileceğine de dikkat çekiyorlar.
TCMB’nin kararıyla birlikte gösterge 10 yıllık tahvil getirileri de 150 baz puanın üzerinde geriledi. PPK öncesi yüzde 20’nin üzerinde işlem gören 8 Mart 2028 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik getiri Cuma günü yüzde 18.34’e kadar geriledikten sonra son işlemde yüzde 18.64 oldu.
İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta yüzde 24.94 seviyesindeydi.
REUTERS