Doğalgaza 2 yılda yüzde 64 zam Meclis'e taşındı

Doğalgaza 2 yılda yüzde 64 zam Meclis'e taşındı
Doğalgazın indirilmesi bir yana fiyatlara 2 yılda yüzde 64 zam yapıldı. İYİ Parti vatandaşın merakla beklediği ama gerçekleşmeyen ve yerine getirilmeyen doğalgazda indirim sözünü TBMM gündemine taşıdı.

Vatandaşlar kış için hazırlık yapmaya başlamışken herkes için merakla beklenen konu doğalgazda indirim olup olmayacağı. Ancak şu ana kadar indirim yapılmadığı gibi vatandaşın sırtına zam yükü bindirilmeye devam ediyor.

Doğalgazın indirilmesi bir yana fiyatlara 2 yılda yüzde 64 zam yapıldı. İYİ Parti vatandaşın merakla beklediği ama gerçekleşmeyen ve yerine getirilmeyen doğalgazda indirim sözünü TBMM gündemine taşıdı.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Binali Yıldırım’ın seçim vaatlerinde doğalgaza %10 indirim yapılacağını duyurmasına karşın, 2019’dan bu yana ikinci kez zam yapıldığını vurgulayarak konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Art arda gelen doğalgaz zamlarını eleştiren Koncuk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde doğalgaza son bir ay içerisinde iki kez yapılan zamları sordu. Doğalgaz fiyatları 2018'den bu yana yüzde 64 zamlanırken, Aralık 2017'den Eylül 2019'a kadar geçen süreçte doğalgaza konutlarda yüzde 64, büyük sanayi kuruluşlarına yüzde 120, elektrik santrallerine ise yüzde 110 zam geldi.

Geçen yıl Türkiye ortalamasına göre 100 metrekarelik bir hanenin ortalama yıllık doğalgaz gideri ise bin 220 lira olarak gerçekleşti. 2019 yılında yapılan zamların ardından bu tutarın bin 720 TL'ye çıkacağı hesaplanıyor.

PETROL FİYATLARI DÜNYADA DÜŞERKEN BİZDE DOĞALGAZA ZAM GELİYOR

Koncuk, ‘’Petrolün varili 71,2 dolar iken, 2019’da bu rakam 65,2 dolara geriledi. 2020’de de 65 dolar olacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla bu zamların petrol fiyatları ile bir ilgisi yok” dedi. Kış mevsimi başlayınca oluşacak kabarmış faturalar, vatandaşımızda tepkiye neden olacaktır” yorumunu yaptı.

VATANDAŞA %4 ZAM, DOĞALGAZA %64 ZAM VİCDANSIZLIKTIR!

Koncuk, işçiye, memura, emekliye %4 zam yapılırken, doğalgaza geçtiğimiz yıldan bu yana%64 zam yapılmasının vicdansızlık olduğunu ifade etti. Ekonomik krizle birlikte vatandaş evine ekmek götürmekte zorlanırken, doğalgaza gelen zamla faturalarını da ödeyemez duruma geldi” diye ifade etti.

VATANDAŞ AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞARKEN, BU ZAMLARLA KIŞI NASIL GEÇİRECEK?

Koncuk, açıklamasının devamında şunları ifade etti: “4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 385 TL, yoksulluk sınırı ise, 6 bin 653,16 TL. Vatandaş açlık sınırının altında yaşamaya çalışırken, AKP vicdansızlığa devam ediyor. Ekonomik kriz, işsizlik almış başını giderken AKP Hükümeti zam üstüne zam yapıyor. Saray’da sıcak odalarında kışı geçirecekler, dar gelirli vatandaşın halinden nasıl anlasın?

BAKANA SORULAR:
1.Fiyat artışında; döviz kurundaki artışların, petrol ve petrol ürünleri ve doğalgaz fiyat endeksli olduğu belirtilmesine rağmen döviz kuru aylardır aynı seviyedeseyretmekte olup, doğalgaza son bir ay içerisinde iki kez %15 zam yapılmasının nedenini nasıl açıklamayı düşünüyorsunuz?

2.Vatandaşın üzerindeki zaman yükünü hafifletmek için doğalgaz fiyatlarındaki KDV oranını %18’den kademeli olarak %8 sonrasında %1’e düşürülmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

3.Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için karasal alanların yanı sıra denizlerdeki aramalara hız verilmeli; bir ‘’master plan’’ dahilinde, ülke karasında ve denizlerinde arama seferberliğine girişilmelidir. Bu anlamda ülkemizde hangi bölgelerde arama yapılmaktadır? Aramalar sonucunda hangi bölgelerde doğalgaz çıkartılmaktadır?

Etiketler :