Depremin vurduğu 11 kentte asgari ücret ne kadar olacak? Deprem bölgesindeki çalışanın eline ne kadar asgari ücret geçecek?

Depremin vurduğu 11 kentte asgari ücret ne kadar olacak? Deprem bölgesindeki çalışanın eline ne kadar asgari ücret geçecek?
Depremzede illerde istihdamı desteklemeye yönelik ‘brüt asgari ücretin net olarak ödenmesi’ talebi gündeme geldi. Amaç bölgeden göçü önlemek. Depremin vurduğu 11 kentte asgari ücret ne kadar olacak? Deprem bölgesindeki çalışanın eline ne kadar asgari ücret geçecek?

Deprem bölgesindeki işverenler üretime devam edebilecek tesislerin eleman azlığı sebebiyle üretimini aksatmaması için SGK primlerinin belirli bir süre için SGK yerine işçiye ödenmesi talebinde bulunurken, ekonomi yönetimi de bu konuda bir çalışma başlattı. Depremin vurduğu 11 kentte asgari ücret ne kadar olacak? Deprem bölgesindeki çalışanın eline ne kadar asgari ücret geçecek? 11 kentte iki seçenek masada... Asgari ücret ne kadar olacak? 3 milyon 250 bin çalışanı ilgilendiriyor!

asgari.jpg

Ekonomi Gazetesi’nin edindiği bilgilere göre, depremzede işçilerin ücret yönünden desteklenmesi için ekonomi yönetiminin önünde iki seçenek bulunuyor.

Bunlardan biri ödemelerin asgari ücretin brütü kadarki kısmına ilişkin prim muafiyeti sağlanması yönünde. Yani yüzde 14’lük SGK primi ve yüzde 1’lik işsizlik sigortası primi alınmayacak.

asgari1.jpg

Ekonomi yönetimi, deprem bölgesindeki 11 ilde istihdamı artırmak, çalışanların göçünü önlemek için brüt asgari ücretin net ücret olarak ödenmesi talebini de gündeme aldı.

Bölgedeki işletmelerden gelen bu önerinin kabulü durumunda 11 ilde asgari ücret 11 bin 760 liraya yükselecek.

Uzmanlar, "Yoğun göç yaşanan depremzede 11 ilde 3 milyon 250 bin sigortalı çalışan bulunuyor.

asgari2.jpeg

Asgari ücret 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere 10.008 lira olarak belirlenmişti. Bundan yüzde 14 SGK primi( 1401 lira), yüzde 1 işsizlik sigortası primi (100 lira) olmak üzere 1501.20 liralık kesinti yapılıyordu. Asgari ücrette brüt formülünün hayata geçirilmesi halinde, deprem bölgesindeki bir asgari ücretlinin eline 10.008 lira geçecek.

asgari3.jpeg

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Elazığ ve Şanlıurfa'da da yıkıcı etkilere neden olan deprem felaketi nedeniyle söz konusu bölgelerde OHAL ilan edildi.