Çinlilerden sürpriz Türkiye hamlesi! O ilimizden fabrika kurmak için 100 dönüm arazi istediler

Çinlilerden sürpriz Türkiye hamlesi! O ilimizden fabrika kurmak için 100 dönüm arazi istediler
Ekonomim'den Mahir Solmaz'ın haberine göre, Karacadağ OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Beşir Yılmaz, Qingdao Kelin Motor Teknolojisi Grubu yetkilileri ile bölgelerinde elektrikli otobüs montaj fabrikası kurmak üzere görüştüklerini, görüşmelerin olumlu geçtiğini ve firmanın son kararını beklediklerini söyledi.

Çin merkezli Qingdao Kelin Motor Teknoloji Grubu, Diyarbakır’da elektrikli otobüs üretimi için 100 dönüm arazi talep etti. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Karacadağ OSB yetkilileri, Çinli firmanın Diyarbakır'a yatırım yapması için olumlu görüşmeler gerçekleştirdi. Karacadağ OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Beşir Yılmaz, firmanın bu yatırım ile bin 500 kişiye istihdam sağlayacağını belirtti.

Yatırımın ilk etapta montaj odaklı olacağı, ilerleyen süreçte ise üretimin tüm aşamalarının Diyarbakır’da yapılması planlanıyor. Çinli firma, elektrikli otobüs üretimini önce Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri'ne, ikinci etapta ise Avrupa'ya ihraç etmeyi hedefliyor.

diyar.webp

Yatırımın teşvik alması için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile görüşmeler yapılmış olup, bu yatırımların Diyarbakır’ı bir sanayi merkezi haline getirmesi bekleniyor. Karacadağ OSB’nin 1881 dönümlük sanayi alanının genişletilmesi için çalışmalar da sürdürülüyor.

Diyarbakır Karacadağ OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Beşir Yılmaz, Karacadağ OSB'ye 300'ün üzerinde firmanın yer tahsisi için başvurduğunu, ancak şu ana kadar sadece 29 firmaya arsa tahsis edilebildiğini ve geri kalan firmaların taleplerinin yer sıkıntısı nedeniyle karşılanamadığını belirtti. Yılmaz, bölgedeki huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte hem yurtiçinden hem de yurtdışından ciddi yatırım talepleri aldıklarını ifade etti.

Karacadağ OSB’nin mevcut 1881 dönüm sanayi alanına sahip olduğunu ve bu kapsamda genişleme çalışmaları başlattıklarını vurgulayan Yılmaz, talepleri karşılayabilmek ve Diyarbakır'ı bir sanayi kenti haline getirmek için OSB'nin kuzeyinde ve güneyinde bulunan 27 bin dönümlük alan ile batısındaki 28 bin dönümlük alanın da bünyelerine katılacağını söyledi. İki yıl içinde parselasyonun tamamlanacağını belirten Yılmaz, bu alanların daha büyük işletmelere tahsis edilmesi planlandığını ve altyapı konusunda hiçbir eksiklik bulunmadığını, Diyarbakır TSO ile sanayi bölgelerinin altyapısına önem verdiklerini ekledi.