CHP'li Adıgüzel rakamları ortaya koydu: İktidar çocuk işçiliğiyle mücadele samimi değil!
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in Türkiye'de çocuk işçiliğiyle ilgili Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) yaptığı başvuruya aldığı yanıt, çocuk işçiliğiyle ilgili mücadelenin ne kadar yetersiz kaldığını ortaya koyd. Adıgüzel'e gelen yanıtta, ilgili mevzuat kapsamında yasaklanan hallerde çocuk işçi çalıştırdığı için son 7 yılda sadece 339 işyeri hakkında 435.832,00 TL idari para cezası uygulandığı açıklandı.
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in Türkiye'de çocuk işçiliğiyle ilgili Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) yaptığı başvuruya aldığı yanıt, çocuk işçiliğiyle ilgili mücadelenin ne kadar yetersiz kaldığını ortaya koyd. Adıgüzel'e gelen yanıtta, ilgili mevzuat kapsamında yasaklanan hallerde çocuk işçi çalıştırdığı için son 7 yılda sadece 339 işyeri hakkında 435.832,00 TL idari para cezası uygulandığı açıklandı.
Gelen yanıtın, çocuk işçiliğiyle mücadelenin yeterli olmadığını ortaya koyduğunu belirten Adıgüzel, buna tepki göstererek şunları söyledi:
"Göstermelik Ceza"
“Bir kez daha üstüne basa basa söylüyoruz ki, iktidar çocuk işçiliği ile mücadele konusundan samimi değil. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin rakamlarına göre, yalnızca 2016 yılında 56 çocuk, 2017’nin Haziran ayında ise 9 çocuk hayatını kaybetmişken, çocuk işçiliği ile mücadele eden sivil toplum örgütleri, sendikalar bugün Türkiye’de resmi olmayan rakamlara göre 2 milyona yakın çocuk işçinin olduğunu telaffuz ederken, çalışan çocuklara yönelik hak ihlallerine ilişkin her gün yeni bir haber medyaya, kamuoyuna yansırken; son 7 yılda toplamda 339 işyerine göstermelik oranda ceza kesilmesi iktidarın çocuk işçiliği ile mücadele konusunda samimiyetsizliğini ortaya koyuyor. Öte yandan, denetimsizliğin yanı sıra, mevcut mevzuatın da çocuk işçiliği ile mücadele de yetersiz olduğu açık. Yasaklı hallerde 18 yaş altı çocuk işçi çalıştıran işyerlerine yönelik cezai yaptırımlar ağırlaştırılmalı”
"Ölen Çocuklara İlişkin Resmi Veriler Neden Paylaşılmıyor?"
Adıgüzel, resmi kayıtlara göre, 2002 yılından bu yana 18 yaş altı kaç çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine ilişkin sorunun yanıtsız bırakılmasını eleştiren Adıgüzel, “İş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuklara ilişkin resmi veriler neden paylaşılmıyor. Sayı bilinmiyor mu, yoksa paylaşılmak mı istenmiyor?” şeklinde konuştu.
"Devletin Resmi İstatistik Kurumu 2012’de Takılıp Kalmış"
Çocuk işçiliği ile mücadele konusunda, iktidarın gerekli adımları atmadığını belirten Adıgüzel, “TUİK, çocuk işgücüne ilişkin en son ulusal araştırmayı 2012 yılında yapmış. Devletin resmi istatistik kurumu, 2012’de takılıp kalmış. Çocuk işçiliği ile gerçek ve samimi bir mücadele öncelikle güncel, sağlıklı verilerin toplanmasından geçer. Öte yandan, 2012 yılında 4+4+4 eğitim sistemine geçişin özellikle çocuk işçiliğin artmasında önemli bir rol oynadığı düşünüldüğünde, o tarihten bu yana çocuk işçiliğine yönelik ulusal çapta bir araştırma yapılmamış olması manidar” dedi.
TÜİK’in 2012 Çocuk İşgücü Anketinin sonuçlarına göre;
- Ekonomik faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranı %5,9’dur.
- Çocukların istihdam oranı, 6-14 yaş grubunda %2,6, 15-17 yaş grubunda ise %15,6’dır.
- Türkiye genelinde 6-17 yaş grubunda istihdam edilen çocukların %44,8’i kentsel, %55,2’si kırsal yerlerde yaşamakta olup, %68,8’i erkek ve %31,2’si ise kız çocuklarıdır.
- Çalışan çocukların %44,7’si (399 bin kişi) tarım, %24,3’ü (217 bin kişi) sanayi ve %31’i (277 bin kişi) hizmet sektöründe yer aldı.
- İşteki duruma göre; çalışan çocukların %52,6’sı (470 bin kişi) ücretli veya yevmiyeli, %46,2’si (413 bin kişi) ise ücretsiz aile işçisidir.
Öte yandan, başta DİSK olmak üzere, çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşları ise Türkiye’de çocuk işçi sayısının 2 milyona dayandığını belirtiyor.
Adıgüzel, bilgi edinme kapsamında şu soruları yöneltmişti:
-Resmi kayıtlara göre, 2002 yılından bu yana 18 yaş altı kaç çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybeden çocukların yaş, cinsiyet ve yıllara göre dağılımı nasıldır?
-Bu çocuklar arasında, mevcut İş Kanununa göre çalıştırılması yasak 15 yaş altı kaç çocuk vardır?
-2002 yılından bu yana, İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında yasaklanan hallerde çocuk işçi çalıştıran kaç işletmeye ceza kesilmiştir? Bunların yıllara göre dağılımı nasıldır?
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde görev yapan iş müfettişleri içerisinde çocuk işçiliği ve çocuk işçiliği ile mücadele konusunda eğitim almış müfettiş sayısı kaçtır?
- Türkiye’de Mayıs 2017 tarihi itibariyle, çocuk işçi sayısı kaçtır?