Böyle Kazanç Görülmedi! Bedavaya Toplayıp Ayda 58 Bin TL Kazanıyorlar...
Getirisi çok fazla olan bu işten büyük ekonomik kazanç sağlanıyor.
Diyarbakır'dan kilometrelerce yol kat ederek Kırıkkale'nin Sulakyurt ilçesine gelen Mardinli Hekimoğlu ailesi, meşe odunundan mangal kömürü üreten mevsimlik işçi ailelerden birisi.
MEŞE ODUNUNU MANGAL KÖMÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜYORLAR
"Torlukçular" olarak da bilinen mangal kömürü üreticileri, sabahın ilk ışıklarıyla kesim için ormanda mesaiye başlıyor, traktöre yükledikleri odunları ocakların bulunduğu sahaya getiriyor.
Orman İşletme Müdürlüğü tarafından uygun görülen bölgelerden kesilen meşe odunları boyutlarına göre ayrılıyor, koni şeklinde dizildikten sonra üstü saman ve toprakla kapatılıyor.
TONU 14 BİN TL
Yaklaşık 400 ile 500 derece ısıyla yanan odunlar kömüre dönüşüyor. Kömürlerin kül olmaması için de 24 saat nöbet tutuluyor. Bir sezonda yaklaşık 25 ton kömür üretiliyor. Mangal kömürünün tonu ise 14 bin liradan toptancılara satılıyor.
ODUN 20 GÜNDE KÖMÜRE DÖNÜŞÜYOR
Kömür üreticisi Mehmet Bekir Hekimoğlu, "Bir ocakta kömürün oluşumu 20 güne kadar sürüyor. Daha sonra ateşi sönsün diye naylon çekiyoruz. 4 gün beklettikten sonra çıkartıyoruz kömürleri. Çuvalladıktan sonra alıcı bulursak satıyoruz. Bir sezonda 25 ton kömür üretiyoruz. Tonu ise en fazla 14 bin liradan satılıyor" diye konuştu.