Borsada para kaybedenler dikkat! Deneyimli yatırımcıların yaptığı bu hareketi bilmelisiniz... Ölü kedi sıçraması nedir?

Borsada para kaybedenler dikkat! Deneyimli yatırımcıların yaptığı bu hareketi bilmelisiniz... Ölü kedi sıçraması nedir?
Borsadaki dalgalanmalar küçük yatırımcıların para kaybetmesine neden olabiliyor. Borsada para kaybedenler dikkat! Deneyimli yatırımcıların yaptığı bu hareketi bilmelisiniz... Ölü kedi sıçraması nedir? Ölü kedi sıçraması hareketi ne anlama gelir? Ayı piyasası...

Ölü kedi sıçraması, geleneksel veya kripto para borsalarında görülen ters yönde bir harekettir.
Zaman zaman kripto paralardaki veya diğer borsalardaki grafiklerde Ölü kedi sıçraması (Dead cat bounce) durumu meydana geliyor. Borsada para kaybedenler dikkat! Deneyimli yatırımcıların yaptığı bu hareketi bilmelisiniz... Ölü kedi sıçraması nedir? Ölü kedi sıçraması hareketi ne anlama gelir?

borsa.jpg

Uzun vadeli düşüş trendi içine giren değer varlığının, kısa süreliğine yukarı yönlü hareket edip yeniden düşmeye devam etmesine "Ölü Kedi Sıçraması" veya "Death Cat Bounce" adı verilir.

Fiyatta gerilemenin ardından geçici bir iyileşme süreci olan ölü kedi sıçraması isimli hareket, ayı piyasasında gözlenir. Aşağı yönlü ilerleyen fiyat kısa süreliğine yukarı yönelir. Çok kısa süren bu hareket satış baskısına yenik düşer ve fiyat küçük bir tepe yapıp aşağı yönde ilerlemeyi sürdürür.

borsa1.jpg

Ölü kedi sıçraması, genellikle deneyimli yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen atakla ortaya çıkar. Ancak sıçrama tamamlanıncaya kadar yukarı yönlü trendle karıştırılması olasıdır. Bu nedenle yatırımcılar durumu fark edemeyebilir.

Bir başka deyişle, "öldüğü düşünülen" fiyat, yerel diplere çarparak küçük sıçramalar yapar, ancak daha geniş zaman aralığında incelendiğinde düşüş trendi sürmektedir.

borsa2.jpg

Elinde yüklü miktarda varlık bulunan yatırımcılar, düşüş trendi yaşandığında ve artık yeni yatırımcıların gelmeyeceğini düşündüklerinde, suni olarak fiyatı yükseltecek bir hamle yaparak yeni alıcıların gelmesini sağlayabilir. Fiyat bir miktar yükseldikten sonra ellerindeki varlıkları az da olsa kârla satarlar ve ölü kedi sıçramasının meydana gelmesine vesile olurlar.

Ölü kedi sıçraması terimi, medyada ilk kez 1985 yılının aralık ayında Financial Times gazetecileri Horace Brag ve Wong Sulong tarafından kullanıldı.

borsa3.jpg

O dönem, sert düşüş hareketlerinin ardından yükselişe geçen Singapur ve Malezya piyasalarında görülen bu durum, daha sonra birçok piyasada kullanılmaya başlandı.

borsa4.jpg

ÖLÜ KEDİ SIÇRAMASI ÖRNEĞİ

Tarihsel bir örnek olarak düşünerek Cisco Systems’in dot-com çöküşü sırasındaki hisse fiyatlarını ele alalım. Hisse senedi fiyatları çöküşün ortasında, 2001 yılının Mart ayında 15.81 dolara düşmeden önce 2000 yılının Mart ayında 82 dolara çıktı. İleriki yıllarda çok sayısa ölü kedi formasyonu yaşayan Cisco, 2001 yılının Kasım ayında 20.44 dolara yükseldi. Bunun ardından 2002 yılının Eylül ayında 10.48 dolara kadar düşüş yaşadı.

2020 yılındaki ortalama hisse fiyatı en yüksek 48 olan Cisco Systems’in en düşük hisse fiyatı ise 32 dolar olarak kayıtlara geçti.

borsa5.jpg

İşlemcilerin Davranışı

Ölü kedi sıçrayışı hareketi meydana geldiğinde yatırımcılar, düşüş hızı yavaşlayan ve yukarı yönlü ivmelenen fiyatın yükseliş trendine girdiğini zannedebilirler.

Eğer kısa süreli yükseliş sonlanıp genel düşüş trendi devam ederse, bu formasyon ortaya çıkar.

Bu küçük yükseliş süreçlerine dikkat etmeli, ayı piyasasının bir anda boğa rallisine dönüştüğünü düşünülmemelidir.

Tepki alımlarının devamında fiyat yükseliş trendine girmiş gibi gözükse de hızlı bir şekilde aşağı yönelir ve sıçrama öncesindeki düşüş seviyesinin de altına gerileme gözlenir.

Ayı Piyasası Nedir ?

Ayı piyasası kavramı sadece forex işlemleri için değil, bütün finansal piyasalar için (hisse senetleri, tahvil piyasası) sıkça kullanılan bir terimdir. Ayı piyasası, İngilizce bearish market olarak adlandırılmaktadır. Ayı piyasası, genellikle piyasaların karamsar durumda olduğu, fiyatların uzun bir süre daha düşüş trendinde olacağı beklentisi olduğu durumlarda kullanılır. Bir finansal ürünün ayı piyasasına girdiğini söylemek için, öncelikle ana trendin aşağı yönlü (düşüş trendi) olması gerekmektedir. Bununla birlikte eğer bir önceki tepe seviyesinden %20 aşağı yönlü bir hareket olması gerekmektedir.