Borsada ikinci depar denemesi

Borsada ikinci depar denemesi
Borsa İstanbul’da son 2 gündür 14 Temmuz-15 Eylül'de yaşanan büyük depar ve çöküşün benzeri yaşanıyor. Politika faizinin perşembe günü 100 baz puan ineceği beklentisiyle bankacılık endeksinde yüzde 10’a yakın yükselişin bugün de devam edeceği sinyali, akıllara daha önceki çalkantıyı getirdi. Finans piyasaları uzmanı İris Cibre, küçük yatırımcıları stop koyarak pozisyon almaları konusunda uyardı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın verdiği mesajlar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini perşembe günü yapacağı Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısında 100 baz puan daha indirerek yüzde 11’e düşüreceği beklentisi, Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerini yine uçurdu. Dün bankacılık endeksindeki yüzde 10’a yakın yükselişin bugün de devam edeceği sinyali, akıllara 14 Temmuz-15 Eylül arasında yaşanan büyük dalgalanmayı getirdi. 14 Temmuz-12 Eylül arasındaki yaklaşık 2 aylık sürede yüzde 150’nin üzerinde değer kazanan bankacılık endeksinde hisseler üst üste 3 gün taban olmuş, bu sürede bankacılık endeksindeki düşüş yüzde 25’e yaklaşmıştı.

‘Hareketler kalıcı ve inandırıcı değil’

Bankacılık uzmanı ve ekonomist Erol Taşdelen, bankacılık hisselerindeki yükselişini “ikinci depar” denemesi olarak gördüğünü belirterek, “Burada anormal olan hisse hareketlerin dar zamanda anormal artması. Zira banka hisselerinin aynı saatlerde yüzde 10 artışı BİST tarihinde çok sık rastlanan bir durum değil. Bu bile hisse hareketlerinin kalıcı olmayacağının yatırımcıya inandırıcı olmayacağının en büyük göstergesi. Büyük ve ani çıkışların çöküşleri de aynı olma olasılığını borsa yatırımcıları geçmiş dönemlerde sık sık deneyimlendi. İkinci artış dalgasının da benzer şekilde dramatik sonlanma olasılığı yüksek” dedi.

‘KKM borsaya yönelsin’ kaygısı

Borsa İstanbul’un ağustos ayından bu yana cazip hale getirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Taşdelen, şunları söyledi:

“Bunda emeklilik fonları, varlık fonları başta olmak üzere kamu kaynakları da kullanılıyor. Kamu fonlarının bu kadar aktif kullanılmasının ana neden ‘Kur korumalı mevduattan (KKM) dönüşler dövize değil de borsaya yönelsin’ isteği olabilir ve bu anlaşılabilir bir durum olsa da kamu kaynaklarının borsa gibi riskli bir alanda aktif kullanılması ciddi riskler de barındırıyor içinde. Burada BİST’te yabancı oranının yüzde 60’lardan yüzde 30’lara kadar düşmesinin de cesareti var. Borsa endeksinde banka ve sanayi hisselerinin ağırlığı fazla olduğu için özellikle bankacılık sektörü üzerinden Borsa cazip hale getirilmeye çalışılıyor. İlk deneme fiyasko ile bitti. Zira Halkbank, Şekerbank gibi banka hisselerinin kısa sürede anormal yükselmesi ister istemez kafalarda soru işaretleri oluşturdu ve yatırımcılara endeks artışı inandırıcı gelmedi. Aksandık’ın Akbank hisselerini satması ile başlayan ve zincir çöküş halini alan satış dalgası ilk denemeyi başarısız hale getirdiği gibi, soruşturma ve tutuklamalar ile iş yargıya kadar gitti.”

‘Küçük yatırımcı stop koyarak pozisyon açsın’

Finans piyasaları uzmanı İris Cibre de bankacılık hisselerindeki yükselişin en büyük nedeninin politika faizinin daha da ineceği beklentisi olduğuna dikkat çekerek, “Borsada yükseliş ne kadar hızlı olursa düşüş o kadar hızlı olur. Yabancı sayısındaki yüzde 1’lik artış yabancı yatırımcı geliyor anlamına gelmez. Haftaya ‘yabancı’ girişini yeniden görmemiz kuvvetle muhtemel” dedi. Borsada ekonomide olduğu gibi bir “sanal gerçeklik” yaşandığına dikkat çeken Cibre, borsada yatırım yapmayı düşünen küçük yatırımcılara “Bu sanal gerçekliğin bilinci ile stop seviyesi belirleyip mutlaka uyarak hareket edilmelidir. Fiyat yukarı gittikçe stopunuzu da yukarı çekebilirsiniz. Fakat karar verdiğiniz fiyattan asla vazgeçmeyin. Stop koyarak pozisyon açın” tavsiyesinde bulundu. Cibre, bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da şu uyarıda bulundu:

"Short'çuları yine doğradılar. Borsa birinin kazanıp diğerinin kaybettiği bir piyasadır doğru, borsa 5'inin kazanıp 100'ünün battığı bir piyasa olmamalıdır. En son bu durumları eylülde yaşamıştık. Yapmayın şunu, yaptırtmayın şunu."

whatsapp-image-2022-10-18-at-11-40-52.jpeg

Etiketler :