Bir ülke Çin’in iş birliği teklifini soğukkanlılıkla reddetti: El ele tutuşmayacağız

ABD Hazine Bakanı, çekilmenin aslında ülkeleri müzakere masasına oturtma planı olduğunu ileri sürdü.
Trump'ın çarşamba günü, çoğu ticaret ortağına sert yeni tarifeler uygulanmasından 24 saatten kısa bir süre sonra duyurduğu geri adım, Covid-19 salgınının ilk günlerinden bu yana finans piyasalarında yaşanan en yoğun oynaklığın ardından geldi.
Bu çalkantı, borsadan trilyonlarca doları sildi ve Trump'ın dikkatini çekmiş gibi görünen ABD Hazine tahvili getirilerinde rahatsız edici bir artışa yol açtı.
Trump, duyurunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "İnsanların biraz alışmaya başladığını, düşündüm." dedi.
ABD borsa endeksleri haberin ardından yükseldi. S&P 500 endeksi çarşamba gününü yüzde 9,5 artışla kapatırken, Asya borsalarındaki rahatlama perşembe günü de devam etti ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 8 yükseldi.
Avrupa borsaları da büyük kazanımlara işaret ediyor ancak ABD vadeli işlemlerindeki düşüş göz önüne alındığında yükselişin kısa ömürlü olabileceğine dair işaretler var. Petrol fiyatları da yaklaşık yüzde 1 oranında düştü ve ticaret gerginliklerinin küresel ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği yönündeki korkuları derinleştirdi.
Ocak ayında Beyaz Saray'a döndüğünden bu yana Trump, ticaret ortaklarına karşı bir dizi cezalandırıcı önlem tehdidinde bulunmuş, ardından son dakikada bazılarından vazgeçmişti. Böylesine dengesiz bir yaklaşım dünya liderlerini şaşırtmış, iş adamlarını korkutmuştur.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, çekilmenin ülkeleri müzakere masasına oturtma planı olduğunu ileri sürdü. Ancak Trump, daha sonra 2 Nisan'daki açıklamalarından bu yana piyasalarda oluşan büyük gerginliğin kendi düşüncelerini etkilediğini belirtti.
Günlerdir politikasının asla değişmeyeceğini söylese de çarşamba günü gazetecilere "Esnek olmanız gerekiyor" dedi.
Çin'in en büyük e-ticaret derneğinin başkanı, Amazon'da ürün satan Çinli şirketlerin, gümrük vergilerinden kaynaklanan "benzeri görülmemiş darbe" nedeniyle ABD'ye yönelik fiyatlarını artırmaya veya pazarı terk etmeye hazırlandığını söyledi.
Pekin, Trump'ın daha önceki gümrük vergilerine yönelik sert önlemleri doğrultusunda çarşamba günü ABD ithalatına %84 oranında gümrük vergisi getirmesinin ardından misilleme yapabilir. Çinli yetkililer, dünyanın önde gelen iki ekonomisi arasındaki artan ticaret savaşında "sonuna kadar mücadele edeceklerini" defalarca dile getirdi.
Finans kuruluşu ING'nin küresel piyasalar başkanı Chris Turner, "ABD ve Çin şu anda uçurumun kenarında bir güç oyunu oynuyor" dedi .
Pekin, gerginliğe yanıt olarak ticareti artırmak amacıyla Avrupa Birliği ve Malezya ile görüşmelerde bulunduğunu duyurdu.
AVUSTURALYA BAĞIMSIZ HAREKET EDECEK ÇİN’İN TEKLİFİNİ REDDETTİ
ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi sürerken, Avustralya'dan dikkat çeken bir çıkış geldi. Çin'in, ABD'nin tarifelerine karşı 'el ele verme' çağrısına Avustralya hükümeti ret yanıtı verdi. Başbakan Albanese, ülkesinin Çin ile önemli ticaret ortaklığına rağmen kendi çıkarları doğrultusunda bağımsız karar alacağını vurguladı. Savunma Bakanı Marles ise "Çin’in elini tutacağımızı sanmıyorum" ifadeleriyle işbirliği ihtimalini net şekilde reddetti.
Perşembe günü hükümet desteği umutları Çin hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı oldu ancak ülkenin para birimi yuan küresel mali krizden bu yana en düşük seviyeye geriledi.
TİCARET SAVAŞINA KARŞI DURUŞ
Marles ayrıca, Çin ile ABD arasında bir ticaret savaşı görmek istemediklerini de ifade etti. Avustralya’nın bu süreçte kendi çıkarlarını ön planda tutarak dengeli bir politika izleyeceğini belirtti.
Çin’in Kanberra Büyükelçisi Şiao Çian, The Sydney Morning Herald’da yayımlanan yazısında, ABD’nin 'hegemonik tutumuna' karşı koymanın yolunun işbirliğini artırmak olduğunu belirtmiş ve Avustralya ile birlikte hareket etmeye hazır olduklarını ifade etmişti.