BDDK, TL’nin kalp ritmini bozdu

BDDK, TL’nin kalp ritmini bozdu
BDDK’nin “bilançosunda 900 bin doların üzerinde döviz olan şirketlere ticari kredi kullandırmama” kararı sonrasında TL/dolar kurundaki oynaklık durdurulamıyor. Dün sabah arka kapıdan satışlarla 15.99 TL’ye kadar gerileyen doların piyasalar açıldıktan sonra 16.70’den başladığı haftayı nasıl bitireceği merak ediliyor. İris Cibre, "Bu kadar oynak bir para birimine kimse yatırım yapmak istemez" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 24 Haziran’da aldığı "Bilançosunda 900 bin doların üzerinde döviz bulunduran şirketler ticari kredi kullanamayacak" kararının ardından Türk Lirası (TL)/dolar kurundaki volatilite (oynaklık) durdurulamıyor.

Cuma akşamı karar açıklandıktan sonra bankalar arası piyasada 16.76’ya gerileyen dolar, dün haftaya arka kapıdan satışlarla saat 8:00’de 15.99’dan, 8:15’te ise 16.07 TL'den başladı. Piyasalar açıldıktan sonra da 16.70 TL’ye kadar yükseldikten sonra gün içinde büyük dalgalanmalar yaşayarak 16.40’ın altına kadar indi. Bugün de 16.61 TL’den başladığı günü nasıl tamamlayacağı merakla bekleniyor.

iris-cibre.jpg

Volatil fiyat hareketleri piyasayı daha fazla tedirgin ediyor

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, bu kadar oynak bir para birimine yabancı yatırımcılar da dahil kimsenin yatırım yapmak istemeyeceğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“TL nin stabiliteye ihtiyacı var, yüksek dalgalı yani volatil fiyat hareketleri piyasaları daha fazla tedirgin eder. Bu da TL’nin daha fazla değer kaybına neden olur. Stabil bir para birimi ile parite yükseliyor dahi olsa yatırımcı ve iş çevreleri yatırımlarını daha öngörülü biçimde yönetebilir.”