Bakanlık o illeri kapsama almaya hazırlanıyor: Evlilik kredisi masada

Bakanlık o illeri kapsama almaya hazırlanıyor: Evlilik kredisi masada
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son verilerine göre ülkemizdeki doğum oranları endişe verici bir şekilde düşüş gösteriyor. Kurumun ortaya koyduğu rakamlar evlilik kredisi imkanlarının genişletilmesini gündeme taşıyabilir.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son verilerine göre ülkemizdeki doğum oranları endişe verici bir şekilde düşüş gösteriyor. Kadınların doğurganlık yaşı olarak kabul edilen 15-49 yaş aralığında bir kadının ortalama doğurduğu çocuk sayısı, 2001 yılında 2.38 iken 2023 yılında 1.51'e geriledi. Bu durum, nüfusun kendini yenilemesi için gerekli olan 2.1 seviyesinin altında kalındığını ortaya koyuyor.

Düşen doğum oranları, ülkenin geleceği açısından önemli bir sorun olarak kabul ediliyor. Bu durumun nedenleri arasında ekonomik zorluklar, eğitim düzeyinin yükselmesi, şehirleşme ve değişen yaşam tarzları gibi faktörler gösteriliyor.

Bu olumsuz tabloya karşılık Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, soruna çözüm bulmak için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bakanlığın sunduğu çözüm önerileri arasında evlilik kredisi gibi ekonomik destekler yer alıyor.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre Türkiye nüfusu için harekete geçen Aile Bakanlığı, konuya birkaç koldan çözüm önerileri ve politikalarla yaklaştı.

thumbs-b-c-b3bc717cc8a00ecae40d63319cb533a7-1.jpg

EN YÜKSEK BOŞANMA ORANI VE EN DÜŞÜK DOĞUM ORANI OLAN İLLER İNCELENİYOR

Bakanlık, düşük doğum oranını rayına oturtmak üzere bir politika seti geliştirdi. İlk olarak "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planında" yer alan en yüksek boşanma oranı ve en düşük doğum oranı olan 3'er ilde analiz çalışmasına başlandı.

Bakanlık uzmanlarının sahaya inerek artan boşanma oranları ve düşük evlilik oranlarının sebepleri hakkında veri topluyor.

thumbs-b-c-3f7c3767c18b698021d18ffaa9d842d0.jpg

DÜNYA TAKİP ALTINDA

Öte yandan ülke genelinde evlilik ve çocuk sahibi olmaya ilişkin algı, tutum ve tecrübeleri ele alan bütüncül bir saha araştırması da gerçekleştirilecek. Bir yandan da nüfus oranını artırmaya yönelik dünyadaki örnekleri inceleyen bakanlık, örnek politikaları Türkiye'ye göre uyarlayarak hayata geçirecek.

EVLİLİK KREDİSİ İMKÂNI

Bakanlığın bir diğer çalışmasını ise Aile ve Gençlik Fonu'ndan ayrılacak Evlilik Kredisi imkânı ile hayata geçirmeyi planlıyor.

6 Şubat depremlerinden etkilenen illerdeki evlilik hazırlığındaki gençlere sağlanan 150 bin liralık faizsiz evlilik kredisinden, doğum oranının en düşük olduğu 3 il de yararlanabilecek.

Ayrıca Aile Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık ve Maliye Bakanlıkları yetkilileri ile çalışma grubu oluşturarak çalışmalar gerçekleştirecek.