Bakan resmen açıkladı: Yüzde 81,5'e yükseldi

Bakan resmen açıkladı: Yüzde 81,5'e yükseldi
Ağustos ayında dış talepteki zayıflığa rağmen Türkiye, ihracatta rekor seviyeye ulaştı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ithalatın düşmesiyle dış ticaret açığındaki daralmaya dikkat çekti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ağustos ayına ait dış ticaret verilerini değerlendirdi. Bolat, Türkiye’nin zayıf dış talebe rağmen ihracat artışı sağladığını ve 22 milyar dolarlık en yüksek ağustos ayı ihracatına ulaşıldığını açıkladı.

SON 1 YILLIK İHRACAT 262 MİLYAR DOLARI BULDU

Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Bolat, son 1 yıldaki mal ihracatının 262 milyar dolara çıktığını belirtti. İthalatta ise yüzde 10,7 oranında azalma görüldü, 27 milyar dolara geriledi.

DIŞ TİCARET AÇIĞINDA DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ

Bakan Bolat, dış ticaret açığının son bir yılda yüzde 33,6 azalarak 78,7 milyar dolara indiğini ifade etti. İhracatın ithalatı karşılama oranı ağustos ayında yüzde 81,5’e yükseldi.

İTHALATTAKİ AZALIŞ MAKROEKONOMİYE DESTEK

İthalattaki düşüş ve ihracattaki artışın, Türkiye’nin makroekonomik istikrarına katkı sağladığını belirten Bolat, bu gelişmenin net ihracatın büyümeye olumlu etkisini artırdığını dile getirdi. Bu durumun enflasyonla mücadeleye de katkı sunduğunu vurguladı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT ARTARAK DEVAM EDİYOR

OECD’nin Avro Bölgesi için büyüme beklentisinin düşük olduğunu işaret eden Bolat, dış talepteki zayıflığa rağmen ihracatın sürdürülebilir şekilde arttığını kaydetti.

Kaynak:AA