Bakan açıkladı! Tanzim satışları bitiyor

Bakan açıkladı! Tanzim satışları bitiyor
Tarım Bakanı Pakdemirli “Sebze ve meyvede tanzim satışlara en fazla 15-20 gün daha ihtiyaç olur” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tanzim satış noktalarında nohudun 5,5 lira, mercimeğin 4,5 liradan bugün satılmaya başlandığını belirterek, “Pirinci de haftaya 5 kiloluk paketlerde 30 liraya, kilogramını 6 liradan satmaya başlayacağız.” dedi. Pakdemirli, fiyat artışlarının nedenlerinden bir kısmının yaşanan hortum ve sel felaketleri bir kısmının da fırsatçıların operasyonları olduğuna dikkati çekerek, tanzim satışlarından sonuç alındığını kaydetti. Üreticinin alın teriyle ürettiği domatesin 3 liradan alıcı bulduğunu ancak İstanbul’daki “Ayşe Teyze’nin” aynı domatesi 9,5-10 liradan yediğini anımsatan Pakdemirli, burada çarenin kooperatiflerin sahaya inmesi olduğunu dile getirdi. Pakdemirli, amaçlarının çıkan yangını söndürmek olduğuna işaret ederek, “Bu, bugüne ait bir sonuçtur.” ifadesini kullandı. Seracılıkla ilgili Ziraat Bankasının desteklerini açıkladığına dikkati çeken Pakdemirli, şöyle konuştu: “Türkiye’deki sera alanlarını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu yaparsak fiyatlardaki dalgalanmaları minimuma düşürmüş olacağız. Bence hem markette hem de halde tüketicinin ulaştığı fiyatlarda yüzde 40-50 indirim olmuştur. Bu anlamda bence iş neticeye ulaşmıştır. Maksat hasıl oldu. İsteyenler istediği kadar eleştirsin, özneden çok yüklemle uğraşıyorlar.” Sebze ve meyvede tanzim satışlara en fazla 15-20 gün daha ihtiyaç olacağını düşündüklerini ifade eden Pakdemirli, “Ondan sonraki dönemde tanzim satış noktalarındaki satışlar gelecek talebe bağlıdır. Biz, şu anda

Cumhurbaşkanımızın bize verdiği hedef ve ışık doğrultusunda çalışmalarımızı genişlettik. Nohut ve mercimek bugün devreye giriyor. Pirinç de haftaya satılmaya başlanacak. Nohut 5,5 lira, mercimek 4,5 liradan bugün satılmaya başlandı. Piyasa fiyatları iki misline yakın şu anda. Pirinci de haftaya 5 kiloluk paketlerde 30 liraya, kilogramını 6 liradan satmaya başlayacağız.” diye konuştu.

ET SIKINTISI YOK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin et stokunun yeterli olduğunu belirterek, “Et ve Süt Kurumunun (ESK) deposunda 50 bin tona yaklaşan stoku var. Türkiye’nin bu alanda, kısa vadede bir sıkıntısı görünmüyor.” dedi. Kırmızı etin tanzim noktalarında satılıp satılmayacağı konusundaki soru üzerine Pakdemirli, etle ilgili zaten tanzim noktaları bulunduğunu ifade ederek, “Bu, Et ve Süt Kurumumuzdur. Vatandaşımız buralara gelip ihtiyacı olan eti alıyor.” diye konuştu. Ucuz et ve kıymanın 81 ilde teşkilatı olan üç zincir mağazada satıldığınıda hatırlattı.

ÜRETİM PLANLAMASI İLE 4 KAT ARTIŞ

Planlama konusunda optimizasyonu kullanmayı kararlaştırdıklarını ifade eden Pakdemirli, Türkiye’nin tarımsal hasılasını 4 misli artırabilecek olanaklara sahip olduğunu kaydetti. Pakdemirli, havza bazlı yönetime geçerek, Ankara’nın sorumluluk ve yetkilerini biraz daha havzalara devredip, optimizasyon ve planlamaları oralarda yaptırmak istediklerini, bu sayede daha iyi bir planlama olacağını bildirdi. “Tarımda sıfır risk, sıfır problem asla olmayacak.” diyen Pakdemirli, Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu ve tarımsal hasıla açısından Avrupa’da ilk, dünyada 7’nci sırada yer aldığını belirtti. Pakdemirli, “Türkiye aslında kaynaklarını iyi değerlendiriyor. 17’nci sırada toprak kaynağınız var ama dünyada 7’nci sıraya oturmuşsunuz. Boş araziler, değerlendiremediğimiz şeyler var mı, var. Eğer resmin büyüğüne bakmazsak kendimize haksızlık ederiz.” dedi. Hal Yasası’na “süper bir anlam” da yüklenmemesi gerektiğini vurgulayan Pakdemirli, bu yasayla bütün problemlerin çözülmeyeceğini, kooperatiflerin, Perakende Yasası’nın da devreye konulmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Etiketler :