Asgari Ücretli Çalışanlar Bunu Beklemiyordu! 50 Yıl Sonra Bir İlk Yaşanacak

Asgari Ücretli Çalışanlar Bunu Beklemiyordu! 50 Yıl Sonra Bir İlk Yaşanacak
Ekonomist Dr. Şeref Oğuz, Temmuz ayı itibarıyla asgari ücrete yeniden zam yapılacağına yönelik kulis bilgisini aktarırken, TÜSİAD'ın dahi asgari ücrete ara zam yapılmasına sıcak baktığını, aksi halde çalışma barışının sağlanamayacağını ifade etti. Oğuz, aynı zamanda asgari ücrette 50 yıl sonra ilk kez yeni bir uygulamaya dönülmesinin muhtemel olduğunu açıkladı.

Aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklama ile asgari ücretin 17 bin 2 liraya yükseltildiği belirtilmiş ve artışın, tüm yılı kapsayacak şekilde artırıldığının planlandığı açıklanmıştı.

ASGARİ ÜCRETE YENİ ARA ZAM YOLDA

Ancak ocak ayında gelen enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde olması ve 31 Mart seçimleri sonrasında enflasyonun artacağına yönelik işaretlerin giderek artıyor olması, ekonomi yönetiminde karar değişikliğine neden oldu.

lira6.jpgEkonomim yazarı Dr. Şeref Oğuz, ekonomi kulislerinde asgari ücrete ara zam yapılacağına yönelik konuşmaların gerçekleştiğini belirtirken, TÜSİAD'ın dahi ara zam konusuna sıcak baktığını belirtti. Temmuz ayı itibarıyla geçerli olacak yeni asgari ücretin, Haziran ayında artırılması beklenirken, asgari ücretli çalışanlar için 50 yıl aradan sonra yeni bir uygulamaya geçilmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETLER ŞEHİRLERE GÖRE BELİRLENEBİLİR

Türkiye'de son olarak 1967-1974 yılları arasında uygulanan "Bölgesel Asgari Ücret" sistemi, yeni ekonomi yönetiminin gündemine alınmış durumda. Özellikle İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde yaşam maliyetlerinin daha yüksek olması, burada çalışan işçiler için daha yüksek asgari ücretin belirlenmesini gündeme getirmekte.

lirakapak.jpgYapılacak çalışma hem siyaset hem de ekonomide söz sahibi isimlerin önüne koyulacak. Çalışma sonucunda Türkiye'de kaç ayrı ekonomik bölge belirleneceği henüz kesinlik kazanmazken, bölgesel asgari ücret hususunda net adımların ilerleyen haftalarda belli olması bekleniyor.

Etiketler :