Araç alacaklara Nisan ayı uyarısı geldi! Bayram öncesi piyasa hareketlendi

Araç alacaklara Nisan ayı uyarısı geldi! Bayram öncesi piyasa hareketlendi
Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç pazarı yeni yılda da beklentilerinde ötesinde bir 3 ay yaşadı. Mart ayında satışlar arttı. Yeni yılla birlikte 2023’ten kalan sıfır araç stoklarını eritmek için markalar güçlü kampanyalarla yıla başladı. 2024 yılı modellere geçişle birlikte fiyatlarda artış başladı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, ilk 3 ayda toplamda 295 bin 519 araç satışı gerçekleşti. Sadece mart ayında ise toplamda 109 bin 828 hafif ticari ve otomobil satışı yapıldı.

Geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 25 artan toplam satışlar, karışışında hafif ticari araç tarafında da yüzde 2,6’lık bir büyüme oldu. Fakat mart ayında seçim öncesinde hafif ticari araç satışları düştü. 2024 Mart ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarak 87 bin 71 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 7,9 azalarak 22 bin 757 adet oldu. Otomobil satışlarında da önceki aya göre yavaşlama oldu.

thumbs-b-c-9b53079c7d1a9dab91454ed8093631b0.webp

Yılbaşından itibaren beklenen ve engelli vatandaşlar için sunulan ÖTV muafiyetli araç talebi, 2024 yılında hareketlenmeye başladı. Bu talebin yanı sıra, markaların stokları eritmek için kolaylık sağlaması ve kullanıcıların mevcut fiyatlardan yararlanma isteği gibi nedenlerle sıfır araç piyasasında talep yüksek seviyelerde seyrediyor.

NİSANDA SIFIR ARAÇ TALEBİ YÜKSEK SEYREDECEK

Sıfır ve ikinci el araç piyasasına ilişkin beklentilerimiz, yılın ilk yarısında sıfır araç talebinin yüksek seyretmeye devam edeceği ve ikinci el talebinin ikinci yarıda artacağı yönündeydi. Mart ayında sıfır araç satış adetleri beklenenin %10 altında kalsa da, satışlar genel olarak canlı kaldı. Ancak, ritmin düştüğü gözlemlendi. Bundan sonraki süreçte, nisan ayından sonra piyasanın tam anlamıyla şekilleneceği tahmin ediliyor.

Etiketler :