ABD Hazinesi’nden Rus ödeme sistemi Mir uyarısı
ABD Hazine Bakanlığı, Mir ödeme sistemiyle Rusya dışında işbirliği yapan finans kurumlarının Rusya'nın yaptırımları delme çabasını destekleme riski taşıdığını belirterek, yaptırım uyarısında bulundu. Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilen Mir’e Türkiye’de Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bankası, Denizbank ve Halkbank da dahil.
ABD Hazine Bakanlığı’nın internet sitesinin “sıkça sorulan sorular” bölümünde “ABD dışındaki finans kuruluşları, Ulusal Ödeme Kartı Sistemi Anonim Şirketi’nin (NSPK) ile sözleşme yapma veya başka bir şekilde iş yapma gibi durumlar nedeniyle yaptırımlara maruz kalma riski taşıyor mu?” sorusuna verilen yanıtta, Rusya’da banka ve kredi kartı ödemeleri için kullanılan ve Rusya’nın Mir Ulusal Ödeme Sistemi’nin operatörü olan NPSK sisteminin kullanılmasının yaptırıma tabi kişileri uluslararası finansal sisteme sokabileceği belirtildi.
Açıklamada NSPK ve Mir Ulusal Ödeme Sistemi’nin yaptırıma tabi kişilerin işlemleri için kullanılabileceği vurgulandı. Ayrıca bu sistemleri kullanan ABD dışı finans kuruluşlarının Rusya toprakları dışında Rusya’nın ABD yaptırımlarından kaçınma çabalarını destekleme riski bulunduğuna dikkat çekildi.
'OFAC yetkilerini kullanmaya hazır'
Açıklamada ayrıca Rusya’ya yönelik yaptırım düzenlemelerinin, ABD Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’ne (OFAC) geniş yetkiler verdiği belirtilerek, “OFAC, Rusya’nın NSPK veya Mir sisteminin kullanımını Rusya Federasyonu toprakları dışında genişletme çabaları da dahil olmak üzere, Rusya’nın yaptırımlardan kaçınmasını destekleyenlere karşı bu yetkililerini kullanmaya hazırdır” ifadelerine yer verildi. OFAC’ın yasaklı faaliyetlere destek sağladığı düşünülen kişilere de blokajlar ve yeni yaptırımlar uygulama yetkisi bulunuyor.
Mir kartını Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Ağustos’ta Soçi'de Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından, dönüş yolunda gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya ile ruble ile alışveriş yapılması konusundaki mutabakat için "Sayın Putin'le ruble üzerinde mutabık kaldık. Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya'ya ve Türkiye'ye inşallah kazandıracak" demişti.
5 Türk bankasının Rusya'nın Mir kartı konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Erdoğan, "Burada da çok ciddi gelişmeler var. Bu da tabi Rusya'dan gelen turistleri çok çok rahatlatan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu da tabi hem onlar için hem bizim için çok çok rahatlatıcı bir sistem. Bu ziyaretimizde Rusya Merkez Bankası Başkanı ile bizim Merkez Bankası Başkanımız da görüşmelerini yaptılar" diye konuşmuştu.
Rusya ve Çin, gaz ödemesini yuan ve rubleyle yapacak: Sırada Türkiye var
'Rusya gazının yüzde 10-15’ini ruble ile ödeyebiliriz'
Erdoğan-Putin görüşmesinde gaz ödemelerine ilişkin karar! Ruble ile olacak
AB Komisyon üyesi uyardı: Ruble ile ödeme yaptırım ihlalidir