2023'te İş Değiştirenler Dikkat: Yüklü Bir Borcunuz Çıkabilir!

2023'te İş Değiştirenler Dikkat: Yüklü Bir Borcunuz Çıkabilir!
2023 yılında iş değiştirenler ya da işverenin başka bir şirketine geçmiş olanları çok kötü bir sürpriz bekliyor olabilir. Yıl içinde iş değiştirenler büyük bir vergi borcuyla karşı karşıya kalabilir hem de hiç haberleri olmadan...

Yıl içinde işyeri değiştirenler veya aynı işverene bağlı çalışmaya devam etmekle birlikte işverenin şirketleri arasında geçiş yapanlara kötü bir haber var. Geçtiğimiz yıl içinde bu işlemleri yapanlar iş değiştirenler büyük bir vergi yükü ile karşılaşabilir.

Habertürk'ün haberine göre, bir işverene bağlı olarak ücret karşılığı çalışanların vergileri normalde ücretleri ceplerine girmeden kesilerek vergi dairesine yatırılır. Bu işlemleri doğrudan işveren yaptığı için çalışanların ayrıca bir şey yapması gerekmez.

İşyeri değiştirildiğinde önceki işyerinde ne kadar kazanç elde edildiğine bakılmaz. Yeni işyerindeki işveren işçi o yıl ilk kez ücret alıyormuş gibi ilk vergi diliminden başlayarak hesaplanan vergiyi kesilir. Maliye ise vergi açısından kişinin yıllık toplam kazancına bakar.

62758f0d70380e19f0d4cd0d-001.webp

BEYANNAME SINIRINA DİKKAT

Birden sonraki işveren veya işverenlerden elde edilen brüt kazanç 150 bin lirayı aşarsa ertesi yılın mart ayında beyanname doldurulması gerekiyor. Bu nedenle geçen yıl işyeri değiştirip birden sonraki işverenden elde ettikleri kazanç toplamı 150 bin lirayı aşanlar bu yıl mart ayının sonuna kadar beyanname doldurmak zorundadır.640x360.jpg

KARŞINIZA BÜYÜK BİR VERGİ BORCU ÇIKABİLİR

Beyanname doldurmayanlar vergi ziyaı cezasıyla karşı karşıya kalırlar. Vergi borçlarında zamanaşımı süresi beş yıldır. Maliye, 2023 yılındaki kazanç için doğan vergi borcunu önümüzdeki beş yıl içinde tespit ettiğinde hem vergi ziyaı cezası uygular hem de vergi borcunu faiziyle tahsil eder.

Etiketler :