10 Bin Kişi İşinden Olacak !

10 Bin Kişi İşinden Olacak !
Bakanlar Kurulu, nişasta bazlı şeker (NBŞ)  kotasını 2014-2015 dönemi için yüzde 30 artırma kararı aldı.Kotanın arttırılması nedeniyle bu yıl 10 bin tarım işçisinin işsiz kalacağı belirtiliyorHükümetin son adımı...

Bakanlar Kurulu, nişasta bazlı şeker (NBŞ)  kotasını 2014-2015 dönemi için yüzde 30 artırma kararı aldı.

Kotanın arttırılması nedeniyle bu yıl 10 bin tarım işçisinin işsiz kalacağı belirtiliyor

Hükümetin son adımı yeni bir işsizlik dalgasına yol açacak. Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kota kararına göre, Şeker Kurulu tarafından belirlenen 250 bin tonluk nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotası yüzde 30 oranında arttırılarak 325 bin tona çıkarıldı.

Kotada yapılan bu artırımla, sağlığa zararlı olduğu, işsizliği arttırdığı ve ülkeden döviz çıkışına yol açtığı belirtilen NBŞ türü şekerden yurt içi piyasaya 75 bin ton daha fazla girecek. Fiyatı pancar şekerine göre daha ucuz olması nedeniyle de özellikle düşük gelirli vatandaşların tüketmek zorunda kaldığı şekerleme ve şekerli gıda üretiminde yaygın olarak kullanılacak.

İLAVE DÖVİZ ÇIKIŞI YAŞANACAK

Kota kararı, Türkiye’de pancar şekeri üreticileriyle şeker işçilerinin sert tepkisine neden oldu. Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Türkiye’de ‘Ali Cengiz oyunlarıyla’ şeker ithalatının ve sağlığa zararlı NBŞ şekerlerinin önünün açıldığını söyledi. Gök’ün yaptığı hesaplamalara göre, yüzde 30’luk kota artırımı Türkiye’de pancar şekeri üretiminin en az 72 bin ton azalmasına, 126 bin dekar alanda pancar tarımının durmasına ve 10 bin tarım işçisinin işsiz kalmasına yol açacak. Ayrıca kota artırımının, hayvan yemi olarak kullanılan küspe üretiminin 180 bin ton; kozmetik, ilaç ve alkol yapımında kullanılan melas üretiminin de 30 bin ton azaltacağı, ülkeden de 180 milyon dolar ilave döviz çıkışına yol açacağı hesaplandı.

ÇİFTÇİNİN MEZARI KAZILIYOR

Başkan Gök, son yıllarda kota yetkisinin NBŞ lobisi lehine kullanıldığını, bunun sonucunda da binlerce pancar üreticisinin sektörden çekilmek zorunda kaldığını söyledi. Gök, “Her aşamasında ülke insanına ve ekonomisine gelir bırakan yüksek katma değerli pancar şekeri yerine yurt dışına transfer edilen yüksek karlara sahip NBŞ lobisinin tercih edilmesi Türk işçisinin Türk pancar üreticisinin mezarını kazmak anlamına gelmektedir” dedi.