Yer Pasifik: Yeni kriz Solomon
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Çin'in Solomon Adaları'nda askeri üs inşa etmesinin "kırmızı çizgi" olacağını ifade etti.
'Kapımızın önünde Çin üssü olmayacak'
Morrison, "Kapımızın önünde Çin üsleri olmayacak" dedi. Avustralya Başbakan Yardımcısı Barnaby Joyce ise bir Çin üssünün oluşturulmasının Canberra tarafından "korkutma taktiği" olarak görüleceğini ifade etti.
Japonya da tepki göstermişti
Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Çin'in Pasifik'teki ada ülkelerine yönelik hamlelerini yakından izlediklerini bildirdi.
Başbakan Kişida, Japonya'nın güneyindeki Kumamoto eyaletinde düzenlenen "Asya-Pasifik Su Zirvesi"ne katıldı.
Kişida, zirve kapsamında ülkesini ziyaret eden Tuvalu Başbakanı Kausea Natano ile görüşmesinde, ikili ve bölgesel ilişkileri ele aldı.
Kyodo ajansına göre, Kişida ile Natano, "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" hedefiyle iş birliği yapılmasında fikir birliğine vardı.
Çin'in, Güney Pasifik'teki ada ülkesine yönelik ilgisini ele aldıklarını aktaran Kişida, "Çin'in Pasifik adaları bölgesindeki yaptıklarını yakından izliyoruz" dedi.
Ne olmuştu?
Hükümet, Çin'in Pasifik'teki ada ülkelerinden Solomon Adaları ile hafta içi imzaladığı güvenlik anlaşmasından endişe duyduklarını bildirmişti.
Kabine Baş Sekreter Yardımcısı Kihara Seiji, sözkonusu anlaşmanın "tüm Pasifik bölgesinin güvenliğini etkileyebileceğini" söylemişti.
Güvenlik anlaşması, Çin güçlerinin Ada'ya konuşlanabilmesi ve Çin'e ait gemilerin Ada'ya demirleyebilmesine olanak sağlıyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı: NATO, Asya-Pasifik’e gerilimi kışkırtmak için geldi