Vucic: Kosovalı Sırpları, NATO korumazsa Sırbistan korur
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, pazar günü Kosovalı Sırpların temsilcileriyle Belgrad'da görüşmesinin ardından televizyonda yayımlanan bir basın toplantısı düzenleyerek, 1 Eylül'e dek kalan 10 günü yeni uzlaşma çözümleri aramak için kullanacağını söyledi. Brüksel'de Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda Kosova Başbakanı Albin Kurti ile yürüttüğü siyasi görüşmelerin sonuçsuz kalması sonrası ilk kez konuşan Vucic, NATO'yu Kosova'da "işini yapmaya" çağırarak, "aksi takdirde Sırbistan"ın Kosova'daki nüfusunu korumak için harekete geçeceğini' dile getirdi.
"NATO'nun yükümlülüğü Kosova'daki Sırp halkını korumak... Kosova polisinin İbre Nehri'ni geçmesini engellemektir" diyen Vucic, Priştine'yi Kosova polisini Sırp mahallelerine göndermek için her fırsatı kullanarak durumu istikrarsızlaştırmakla suçladı. Sırbistan Cumhurbaşkanı, "Priştine makamlarının gerçek niyetinin kalan Sırp nüfusuna zulmetmek ve Kosova'da Sırp devletinden geriye kalanları iptal etmek olduğunun" altını çizdi. "Gidecek bir yerimiz yok, köşeye sıkıştık. NATO bunu yapmak istemiyorsa, halkımızı zulüm ve pogromlardan biz kurtaracağız" vurgusunu yapan Vucic, geçen hafta Brüksel'deki müzakereler sırasında tarafsız plaka uygulanmasını önerdiğini, ancak Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin bunu reddedip Kosova plakasına zorunluluğunda ısrar ettiğini aktararak ekledi: "Bütün yapıcı tekliflerimiz (Kurti tarafından) neredeyse isterik şekilde reddedildi."
Sırbistan-Kosova gerginliği
Kosova'da yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğinin bildirilmesi üzerine Kosova'daki Sırplar, dün akşam ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmıştı. Kosova'da siren sesleri duyulurken, ülke polisi bazı yerlerden silah sesleri geldiğini ancak kimsenin yaralanmadığını bildirmişti. Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor. Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor. Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, dün akşam yaşanan gerginlik gibi farklı nedenlerden sık sık kesintiye uğruyor.