Ukrayna'da tansiyon yine yükseldi: Moskova, Avrupa ve Washington'da art arda güvenlik zirveleri

Ukrayna'da tansiyon yine yükseldi: Moskova, Avrupa ve Washington'da art arda güvenlik zirveleri
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya ve Ukrayna krizinin ağırlıkta olduğu bir gündemle bir araya geldi. Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Güvenlik Konseyi'ni bugün olağanüstü toplaması beklenirken AGİT Daimi Konseyi de Ukrayna'nın talebiyle toplanıyor. Biden da dün akşam Ukrayna gündemiyle Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplamıştı.

AB Dışişleri Bakanları toplantısının ilk bölümüne Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba da katılacak. AB ülkeleri, Rusya karşısında Ukrayna'nın nasıl destekleneceğini tartışacak ve olası bir Rusya işgali halinde verilecek karşılığı bir kez daha görüşüyor.

AB, uzun süredir "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde ağır bedel ödeyeceğini" ve yaptırımlara maruz kalacağını tekrarlıyor. Yaptırımların ekonomik, mali ve siyasi çerçevede olacağı biliniyor ancak ayrıntı verilmiyor.

AB yetkilileri, yaptırımların hazır olduğunu, "Ukrayna'ya yönelik askeri bir saldırı olması halinde" bunların harekete geçirileceğini ifade ediyor.

Rusya ise Ukrayna'ya yönelik bir saldırı planı olmadığını ve sözkonusu iddiaların Batının provokasyonları olduğunu ifade ediyor.,

Putin: Önceliğimiz çatışma değil

Rusya Güvenlik Konseyi'nin genişletilmiş olağanüstü toplantısını Devlet Başkanı Vladimir Putin'in liderliğinde Ukrayna gündemiyle başladı. Putin, toplantıda yaptığı açıklamada, "Sizlerle Donbass’daki gelişmeleri ele almak için toplandık. Toplantımızın amacı, Donbass ile ilgili atılacak adımların belirlenmesi olacak; bunu söylerken, Donesk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin, tanınmak üzere yaptıkları çağrıları da kastediyorum" dedi.

Putin, "Donbass’taki gelişmeler gösteriyor ki Ukrayna’nın mevcut yönetimi, Minsk Anlaşmalarını yerine getirme niyetinde değil, bu konuda gerçek anlamda bir şey yapmayı planlamıyorlar. Buna karşın Rusya, durumun barışçıl yoldan çözülmesi adına gereken tüm çabayı ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

'Donetsk ve Lugansk'ı tanıyıp tanımayacağımızı değerlendirmemiz gerekiyor'

Rus lider şöyle devam etti: "Ukrayna’nın ülkemize karşı, Rusya’ya karşı bir çatışma aracı olarak kullanılması, bizim için tabii ki çok büyük bir tehdit oluşturuyor. Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıyıp tanımayacağımızı değerlendirmemiz gerekiyor" değerlendirmesini yapan Putin, ülkesinin Batı ülkelerinden talep ettiği resmi güvenlik garantilerine işaret ederek şöyle devam etti: "Tam olarak bu nedenle son aylar içinde, geçtiğimiz senenin sonunda, sonunda güvenlik önlemleri konusunda anlaşmak, ülkemizin barışçıl koşullarda sakin bir biçimde gelişimini sağlamak adına Washington ve NATO’daki başlıca partnerlerimiz ile çalışmaya başladık."

Rusya lideri, "Bizim bir numaralı görevimiz bu. Ülkemizin önceliği çatışma değil, güvenliğimizin ve gelişmemiz için gereken koşulların sağlanması" dedi.

Öte yandan toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın Rusya'nın NATO'nun genişlememesiyle ilgili tekliflerini kabul etmeye hazır olmadığını belirtti.

Batı'nın Washington ve NATO'nun temel çıkarlarının zarar görmemesi için bazı maddeleri çıkararak Rusya'nın güvenlik teklifleri konusunda seçici bir tutum sergilemeye çalıştığını anlatan Lavrov, "Bu, içinden seçim yapabileceğiniz bir menü değil, her şeyi bir bütün halinde değerlendirmelisiniz" ifadelerini kullandı.

Peskov olağanüstü toplantıyı duyurmuştu

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov sabah yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın doğusundaki durumun son derece gergin olduğuna işaret ederek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün Rusya Güvenlik Konseyi ile olağanüstü bir toplantı gerçekleştireceğini söylemişti.

Putin’in bugün Rusya Güvenlik Konseyi ile olağanüstü bir toplantı gerçekleştireceğini bildiren Peskov, “Putin'in Rusya Güvenlik Konseyi ile gerçekleştireceği rutin değil, büyük bir toplantı olacak. Putin’in de bu toplantıda konuşması bekleniyor" ifadelerini kullanmıştı.

Bloomberg: AB dışişleri bakanları, 5 Rusya vatandaşına yönelik yaptırımları onayladı

Bloomberg, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının, Kırım seçimleriyle ilgili olarak 5 Rusya vatandaşına yaptırım uygulanması konusunda mutabık kaldıklarını haberleştirdi.

Sözkonusu haberde, Kırım'da parlamentosunun alt kanadı seçimlerinin düzenlenmesinde rolü olan 5 kişiye yönelik yaptırımların onaylandığını iddia etti. Haberde bahsedilen kaynak, sözkonusu yaptırımların Ukrayna ile ilgili olmadığını ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı: 'En kötü senaryo' için hazırlıklarımızı hızlandırıyoruz

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya'nın "Ukrayna'yı işgal edeceği" iddiasını yineleyerek, Londra ve NATO müttefiklerinin "en kötü senaryo" için hazırlıkları hızlandırdığını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Brüksel'de yaptığı görüşmenin ardından Twitter hesabından paylaşım yapan Truss, "Diplomasi izlenmelidir, ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi epey olası görünüyor. Birleşik Krallık ve müttefikleri, en kötü senaryosu için hazırlıklarını hızlandırıyor" ifadelerine yer verdi.

Almanya: Rusya'yı müzakere masasına çağırıyoruz

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’yı Ukrayna krizinde müzakere masasına dönmeye çağırdı. Baerbock, Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında yaptığı açıklamada, AB bakanlarının gerçekten çok tehlikeli ve gergin bir zamanda bir araya geldiklerini söyledi.

Ukrayna’daki insanların barış içinde yaşamaya hakkı bulunduğunu ifade eden Baerbock, Rusya’yı sorumsuzca davranmakla suçladı.

Baerbock, "Rus hükümetine, Rusya Devlet Başkanı'na çağrıda bulunuyorum. İnsan hayatıyla oynamayın. Son 72 saatte, saldırılar ve şiddetli çatışmalar konusunda gördüklerimiz endişe vericidir" değerlendirmesinde bulundu.

Rus yönetimini müzakere masasına dönmeye çağıran Baerbock, "Bu sizin elinizde. Her saat, her dakika masadayız. Birlikte Ukrayna'da barış ve güvenliği sağlayabilmemiz için sizi bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Baerbock, bölgede ateşkesin sürekli bozulduğunu, birçok yerde su ve elektrik şebekelerinin çökmesi nedeniyle insanların yaşamlarının tehlikede olduğunu kaydetti. Ukrayna krizinde üst düzey bir görüşme yapılmasına ilişkin Fransa'nın girişimini memnuniyetle karşıladığını belirten Baerbock, bu krizin sadece müzakere masasında çözülebileceğini kaydetti.

Kuleba: Rusya'ya bir dizi yaptırım uygulanmasını teklif edeceğim

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na ilişkin değerlendirmede bulundu. Kuleba, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, toplantıda Rusya'ya karşı bir dizi yaptırım uygulanması teklifini sunacağını belirtti.

Bosna-Hersek ve İran da gündemde

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Rusya-Ukrayna meselesi dışında çok sayıda konu ele alınacak. Toplantıda uzunca yer edinmesi beklenen diğer mesele Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti entitesi yetkililerinin ayrılıkçı adımları. Ayrılıkçı hamleleri "kabul edilemez" bulan AB'nin toplantısında, Sırp yöneticilere yaptırım konusunun görüşülmesi bekleniyor ancak bu konuda bir karar çıkması öngörülmüyor.

AB bakanları, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleriyle ilişkileri de görüşecek. AB bakanları KİK ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla öğle yemeğinde bir araya gelecek. Görüşmelerde enerji, ticaret, deniz güvenliği gibi konular görüşülecek.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda bütün bunların yanı sıra Mali, İran nükleer müzakereleri, iklim diplomasisi ve siber saldırılar gibi konuların da değerlendirilmesi planlanıyor.

ABD'de Ulusal Güvenlik Konseyi toplandı

Biden ABD yerel saatiyle pazar günü Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyini toplamış ve güvenlik kurmaylarıyla krizin gidişatını değerlendirmişti.

Rusya-Ukrayna gerilimi tırmanırken, Washington'da dikkat çekici bir hareketlilik sözkonusu. ABD Başkanı Biden, gün içinde Ulusal Güvenlik Konseyini toplayıp, Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın bölgelere yaptığı askeri yığınakları ele aldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)