Taliban'ın keskin nişancısıydı, artık masa başında çalışıyor
İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin muhabiri Secunder Kermani, "The Taliban sniper now working behind a desk" (Taliban’ın keskin nişancısı şimdilerde masa başında çalışıyor) başlıklı haberinde, ülkenin kuzeyindeki Belh bölgesinde tanıştığı Taliban savaşçısı Ainudeen’i ele aldı.
Bir yıl önce Kermani’nin sivillere karşı şiddeti nasıl haklı çıkarabildiği sorusuna Ainudeen, "Sivillere zarar vermemek için elimizden geleni yapıyoruz ama bu bir savaş ve insanlar ölecek. Afganistan’da şeriattan başka bir yönetim sistemini kabul etmeyeceğiz" cevabını vermişti.
Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinden birkaç ay sonra Ainudeen’in Taliban keskin nişancısı olduğunu söylediğini aktaran Kermani, Taliban mensubunun Afgan güvenlik güçlerinin onlarca üyesini öldürdüğünü ve 10 farklı olayda yaralandığını kaydetti.
'Silahlarımızla savaştık, kalemlerimizle hizmet veriyoruz'
Hareketli hayatına Taliban’ın iktidara gelmesinden sonra ara veren Ainudeen, Belh vilayetine Arazi ve Kentsel Gelişim Müdürü olarak atanmış. Yeni rejimin ilk günlerinde kendisiyle görüştüğü sırada Kermani’nin, "Cihadı özleyip özlemediği" sorusuna açık bir şekilde, "Özlüyorum" yanıtını vermiş.
Kermani’nin aktardığına göre, şimdilerde Ainudeen, arkasında Taliban bayrağının durduğu ahşap masasında otururken hala yeni hayatına alışmaya çalışıyor. Rolünün öneminin farkında olduğunu aktaran Ainudeen, "Düşmanlarımıza karşı silahlarımızla savaştık. Allah’a şükür onları yendik ve şimdi kalemlerimizle halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ofis hayatından sıkılıyorlar
Ainudeen savaşırken mutlu olduğunu, ama şu anki halinden de memnun olduğunu ifade ederken, Kermani’nin aktarımlarına göre eskiden ön saflarda savaşan diğer bazı Taliban üyeleri ofis hayatından sıkılıyor.
Kermani’nin, "Bu pozisyon için yeterli olduğunu düşünüyor musun?" sorusuna cevap veren Ainudeen, "Hem askeri hem de modern eğitim aldık. Her ne kadar askeri bir geçmişe sahip olsak ve şimdi bu alanda çalışıyorsak da elde edilen sonuçları önceki hükümetle karşılaştırabilir ve kimin daha iyi sonuçlar elde ettiğini görebilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Savaşın yönetimden daha kolay olduğunu belirten Ainudeen Kermani'ye, "Savaş kolaydı, çünkü daha az sorumluluğumuz vardı" itirafında bulundu.
Taliban'da yasaklar
Taliban, 1996’dan 2001’e kadar süren önceki iktidarlarında kadınları eğitim ve iş hayatından koparan, evlerinden bir erkek olmaksızın dışarı çıkmalarını yasaklayan görüşlerini "değiştirdiklerini" belirtmişti. Kadınların, şeriata ve Afgan kültürüne uygun bir şekilde haklarını kullanmalarına izin verdiklerini belirtiyorlar.
Ancak liselerin kapatılması ve kadınlara iş yerlerinde uygulanan kısıtlamalar ile uzun mesafeli yolculuklarda kadınlara erkek "refakatçi" bulundurma zorunluluğunun getirilmesi, birçok Afgan kadınının eleştirisini topluyor.
Son zamanlarda kadın ve erkeklerin evli olsalar dahi bir restoranda aynı masada oturmasının yasaklanması ve farklı zamanlarda park vb. alanları kullanmaları şartının getirilmesi de tartışma konusu olmuştu.
Zevahiri’nin ortadan kaldırılması ABD-Taliban ortaklığının ilk icraatı