Rusya'dan Buça çıkışı: Amaç müzakereleri sabote etmek

Rusya'dan Buça çıkışı: Amaç müzakereleri sabote etmek
Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı. Buça'daki dramın gündem olması ardından Ukrayna ve Batı ülkelerinden "soykırım" açıklaması yapılırken Rusya ise sözkonusu iddiaları reddediyor.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı üç koldan kuşatmasının ardından 1 Nisan'da Ukrayna güçleri tarafından yeniden kontrolü ele geçirilen Buça'daki insanlık dramı dünyanın gündemine oturmuştu.

Sokaklarda cesetler ve toplu mezarlarından bulunması ardından dünyanın gözü Kiev yakınlarında bulunan Buça'ya çevrilmiş ve dünyadan kınama mesajları gelmişti.

Ukrayna ve İspanya'dan Buça'da yaşanan duruma dair "soykırım" mesajları gelirken Rusya ise sözkonusu iddiaları reddediyor.

'Provokasyon'

Moskova'da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ile görüşmesinin başında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'ni Buça'daki durumla ilgili olarak acil toplantıya çağırdıklarını, zira bu tür provokasyonlarda uluslararası barış ve güvenlik için doğrudan tehdit gördüklerini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınındaki Buça kasabasında yaşananlar için "sahte saldırı" tanımlamasını yaptı.

Buça'daki durumun Batı ve Ukrayna'nın sosyal ağlarda yaydığı bir mizansen olduğunun altını çizen Lavrov, bunun Rusya karşıtı amaçlar için kullanılmaya çalışıldığını vurguladı.

'Barış görüşmelerini sabote etmek'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’nın başkenti Kiev dışındaki Buça kasabasında yaşananların Ukrayna yönetimi tarafından lanse ediliş biçiminin amacının, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerini sabote etmek olduğunu söyledi.

Kremlin: Uluslararası düzeyde tartışılmalı

Kremlin'den konuya ilişkin yapılan açıklamada ise "Rusya, Buça'daki insanların ölümünde dahli olduğu yönündeki iddiaları reddediyor. Konular uluslararası düzeyde tartışılmalı" ifadeleri kullanıldı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, başkent Moskova’da güncel konulara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski'nin nükleer silahı kendi topraklarında yerleştirmeye hazır oldukları yönünde açıklama yaptığına dikkati çeken Peskov, "Elbette, önerilen eylemler, kıtadaki gerginliğin ileride artmasına yol açabilir. Polonya yönetiminin savaşçı ve Rus karşıtı çizgisi derin endişeleri uyandırıyor" dedi.

Ukrayna'nın Buça kentinde çekilen görüntüleri değerlendiren Peskov, burada sivillerin öldürüldüğüne dair bilgilerin sorgulanması gerektiğini savundu.

Peskov, "Gördüğümüz görüntülere güvenmemek lazım. Savunma Bakanlığımızın uzmanları, görüntülerin sahte olduğuna dair belirtileri tespit etti" şeklinde konuştu.

Ülke liderlerinin Buça'daki durumla ilgili yeterince kanıt olmadan açıklama yapma konusunda acele etmemesi ve çeşitli kaynaklardan bilgi talebinde bulunması gerektiğini vurgulayan Peskov, "Herhangi bir suçlamayı kesinlikle reddediyoruz. Ayrıca, bu konunun en üst düzeyde görüşülmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) görüşmeye teklif ettiklerini aktaran Peskov, ancak bu teklifin engellendiğini söyledi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.