Rus istihbaratından NATO uyarısı
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Alexander Bortnikov, Moskova'da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin güvenlik ve istihbarat teşkilatları başkanlarının bir araya geldiği 20. toplantısında konuştu. Bortnikov, NATO'nun, Kuzey Kutbu ve Baltık Denizi bölgesindeki varlığını arttırması ve Karadeniz'deki faaliyetlerini genişletmeye çalışması sebebiyle “NATO'dan kaynaklanan askeri tehdidin giderek büyüdüğünü” ifade etti.
Bortnikov ayrıca, NATO’nun Hazar bölgesine erişim sağlamaya çalıştığını da vurguladı ve “NATO'dan kaynaklanan askeri tehdit giderek artıyor. İttifak, Rusya ve Belarus Birlik Devleti sınırlarında kendine yer ediniyor, Kuzey Kutbu ve Baltık Denizi bölgesindeki varlığını arttırma çabalarını hızlandırıyor, Karadeniz'deki savaş, istihbarat ve lojistik yeteneklerini genişletmeye çalışıyor ve Hazar Denizi bölgesine erişim sağlamanın yollarını arıyor” açıklamasında bulundu.
Bir ABD laboratuvar ağının, bazı “biyolojik tehditlerle” mücadele etme ihtiyacını bahane ederek biyolojil silah yaratmak için çabaladığını ileten Bortnikov, bazı NATO ülkelerinin de “BDT ülkelerindeki karşıt tarafları silahla doldurarak yangına aktif bir şekilde körükle gittiğini” ifade etti.
“ABD'NİN DIŞ POLİTİKASININ DEĞİŞMESİ PEK OLASI DEĞİL”
Bortnikov, Donald Trump’ın, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen seçimlerin ardından 47nci ABD Başkanı olarak seçilmesinin sonrasında, Washington'un dış politikasını değiştirmesinin muhtemel olmadığını ve Joe Biden ve ekibinin küresel gerilimi en üst düzeye çıkarabileceği uyarısını yaparken “Yeni ABD başkanının seçilmesinin Washington'un dış politikasında radikal değişikliklere yol açması pek olası görünmüyor” ifadelerini kaydetti.
NATO, işletmeleri savaş senaryosuna hazırlıklı olmaya çağırdı
Bortnikov, konuşmasının devamında, “Dahası, iç siyasi mücadelenin bir parçası olarak, görevden ayrılan Biden ekibinin, başta eski Sovyet ülkeleri, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya olmak üzere Avrasya'nın, Amerikalılar için kilit öneme sahip bölgelerinde durumu mümkün olduğunca tırmandırmaya çalışması muhtemeldir.” ifadelerini kullanırken asıl amacın, bir sonraki yönetimin sorunları çözme seçeneklerini zorlaştırmak olduğunu belirtti.
Bortnikov'a göre ABD, Birleşik Krallık ve müttefikleri “BDT içindeki müttefik ilişkilerine pervasızca müdahale etmeye, entegrasyon süreçlerini engellemeye ve İngiliz Milletler Topluluğu genelinde güvenlik ve istikrarı sağlamaya yönelik ortak çabaları baltalamaya” çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.