Rümeysa Öztürk’e bugün de iyi haber yok: Vermont’ta duruşması yapıldı
Serra Karaçam - Halk TV ABD temsilcisi / Özel Haber
Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi olan ve Filistin’e destek için okul gazetesinde İsrailli firmalarla yatırımı kesmeye olanları "soykırım" olarak nitelemeye çağıran yazı yazan Rümeysa Öztürk’ün tutuklu yargılamaya itiraz duruşması, Vermont’ta saat 09.30’da gerçekleştirildi.
Birçok destekçisinin katıldığı duruşmanın ardından, Rümeysa Öztürk’ün avukatları basına açıklamalarda bulundu. Avukatlar, Öztürk’ün Amerika'nın farklı kasabalarından ve şehirlerinden gelen desteğe çok teşekkür ettiğini belirtti.
Duruşma, mahkemenin Louisiana’daki bir kişi üzerinde yargı yetkisine sahip olup olmadığına karar vermek amacıyla yapılmıştı. Ayrıca mahkeme, Öztürk’ün Louisiana’dan Vermont’a transfer edilip edilmeyeceğine de karar verecekti. Ancak nihai bir karar verilmedi. Durum, mayıs ayında yeniden ele alınacak.
Öztürk’ün davası, göçmenlik yasaları ve sınır dışı etme kararları açısından geniş yankılar uyandırmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra, Amerika’daki toplumsal ve siyasi atmosferdeki yankılarıyla dikkat çekiyor.
Rümeysa için çarşamba günü, Louisiana’da başka bir göçmenlik duruşması yapılacak. Bu duruşmada, mahkeme, Öztürk’ün 20.000 dolarlık teminatla serbest bırakılmasına karar verip vermeyeceğine karar verecek. Ancak Mahmut Halil örneğinde olduğu gibi, sürpriz bir karar da verilebilir. Bu durumda Vermont mahkemesi geç kalmış olacak.
Washington Post gazetesine göre, İçişleri Bakanlığı, Öztürk’ün İsrail karşıtı bir eyleme katılması ve Tufts Üniversitesi’ni İsrail’le bağlantılı şirketlerden yatırımlarını çekmeye çağıran bir yazı yazması dışında, terörizmle ilgili herhangi bir kanıt bulamamış durumda.
Başlangıçta İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı'nın Öztürk’ün vizesinin iptal edilmesini önerdi. Bu talepte, Dışişleri Bakanı’nın bir yabancının varlığının veya faaliyetlerinin "Amerika Birleşik Devletleri için olumsuz politika sonuçları" doğuracağına inanmak için makul gerekçelere sahip olması durumunda, sınır dışı edilmesine izin veren Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası’ndaki yetkiye dayanıyorlardı.
Ancak Dışişleri Bakanlığı, şu ana kadar Öztürk’ün antisemitik veya terörist destekçisi olduğuna dair herhangi bir kanıt sunmadı. Dışişleri Bakanlığı, süren bir davada yorum yapmayacaklarını ve yargıya müdahale etmeyeceklerini belirtti.
Bu gelişmeler, Öztürk’ün hukuki sürecinin devam edeceği anlamına geliyor.