Reuters vize çıkmazını yazdı... Schengen'de Ruslardan daha çok dışlanıyoruz

Reuters vize çıkmazını yazdı... Schengen'de Ruslardan daha çok dışlanıyoruz
Son dönemde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik vize uygulamaları eleştirilere ve tepkilere neden oluyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "kasıt" eleştirileri ardından ABD'den kapasite artırma sözü gelse de Schengen sorunu devam ediyor.

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çektiği "Schengen eziyetini" bir gazeteciyle yaptıkları röportaj ve Schengenvisainfo.com'un verileriyle ele aldı. Reuters, Schengen vizesi başvurularında uzayan süreler ve artan ret sayıları nedeniyle çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının mağduriyet yaşadığını, tur şirketlerinin de çok sayıda Avrupa turunu iptal ettiğini ya da binlerce euro zarara uğradığını yazdı.

Schengenvisainfo.com'da yer alan verileri aktaran Reuters'a göre, geçen yıl Türkiye'den yapılan başvuruların yüzde 16,5'ine vize verilmedi; bu oran bir önceki yıl yüzde 12,5'ti. Schengen reddi 2015'te sadece yüzde 4 iken 2017'de Türkler için artmaya başladı. Türkiye’den Avrupa Birliği (AB) ve ABD’ye vize başvurularında artan sıkıntılar son dönemde krize sebep olmaya başladı.

'Türkler, Rusya'da daha çok reddediliyorlar'

SchengenVisaInfo.com Genel Yayın Yönetmeni Shkurta Januzi, "Genel olarak, Schengen vize başvurularının reddedilme oranları dünya çapında arttı... ancak Rusya gibi diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye'nin reddedilme oranındaki artış çok daha büyük ve istikrarlı" dedi.

Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya açtığı savaş nedeniyle dünyanın en çok yaptırımına maruz kalan ülkesi oldu. Son zamanlarda AB ve ABD başta olmak üzere birçok ülke Ukrayna'ya destek amacıyla Ruslara yönelik vize engellerini tartışıyorlar.

Çavuşoğlu da tepki göstermişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz burada kasıt görüyoruz. Halkımız da böyle görüyor. Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için yapılan adımlar olarak değerlendiriyoruz. Eylül başında Batı ülkelerin büyükelçilerini arkadaşlarımız bakanlığa çağıracak ve gerekli uyarıları yapacaklar. Bundan sonra da düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız” demişti.

Kötüleşen ekonominin etkisine vurgu yapıldı

Reuters, sözkonusu retlerde kriz halindeki ekonomi nedeniyle Avrupa’ya gidecek Türklerin geri dönmeyeceği endişelerinin yanı sıra, vize işlemlerini yürüten aracı şirketlerin salgın döneminde eleman azaltması ve güvenlik soruşturmasında uzayan süreçlerin de etkili olduğuna dikkat çekti.

50 - 60 kez yurtdışına çıkana da ret

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Turkuvaz Medya Grubu'na ait Aspor kanalında spor haberleri sunan Sinem Ökten'in Schengen başvurusundan iki kez ret aldığını yazan Reuters, "Veriler, 26 Schengen ülkesine vize başvurusunda bulunan Türklerin giderek daha fazla reddedildiğini ve turların iptal edildiğini gösteriyor" diye yazdı. Ajansa verdiği röportajda Ökten, Schengen başvurusunun iki defa reddedildiğini belirterek “Vize için önce Almanya’ya sonra Fransa’ya başvurmuştum. İkisinden de ret geldi. Önceki vizem Almanya’dan üç yıllıktı. O yüzden yine Almanya’dan başvurdum ama büyük bir hayal kırıklığı” dedi. Ökten ret kararlarından birinin gerekçesinin “geri döneceğinizden emin olamadık” şeklinde ifade edildiğini belirtti.

Ökten, Alman Büyükelçiliğinin başvurusunun reddi için herhangi bir gerekçe göstermediğini söyledi. Reuters tarafından görülen Fransız Büyükelçiliği'ne ait bir belgede ise sunucunun Fransa'da kalışını veya Türkiye'ye dönüşünü finanse edebileceğine dair yeterli kanıt görülmediği belirtildi.

Ökten, "Spor spikeri olduğum için maçları takip etmek, röportaj yapmak, çekim yapmak için 50-60 kez yurt dışına çıktım. İlk kez böyle bir problem yaşıyorum" dedi.

'AB ile Türkiye göçmenler ve özgürlük konuları yüzünden gergin'

Reuters habere şöyle devam etti: "Türkiye ile AB arasında ticaret bağları ve onlarca yıllık göç ilişkisi var ancak ilişkiler Türkiye'de ifade özgürlüğü ve AB'nin Suriye'den gelen mültecilere yönelik politikaları gibi konular nedeniyle gergin."

Haberde, Koronavirüs salgınından önce Schengen ülkelerinin Türkiye'den yılda 900 bin'den fazla vize başvurusu aldığı ancak bu rakamın 2021'de 270 bin civarına düştüğü ifade edildi.

Öte yandan birçok Avrupa turunun da iptal edildiği belirtilen haberde, Tur Andiamo Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu'nun, giderek daha fazla Türk'ün vize başvurusunun reddedilmesi nedeniyle tur operatörlerinin düzenli seferlerini iptal ettiğini söylediği kaydedildi.

Polatoğlu, ajansa verdiği demeçte, "Sorun yaşıyoruz. Turlarımız iptal ediliyor. Eskiden İtalya'ya her hafta tur düzenlerdik, şimdi iki haftada bir düzenlemek zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.