Mısır'ın Türkiye ile güç ilişkileri geliştirme koşulları neler?

Mısır'ın Türkiye ile güç ilişkileri geliştirme koşulları neler?
Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri, Türk yetkililerin Mısır ile ilişkileri geliştirme açıklamasına ilişkin konuştu. Temasların olduğunu doğrulayan Şükri, "Diplomatik kanalların dışında hiçbir ilişki yok" dedi.

Arapça'dan çeviri: Öznur Kaya 

14 Mart 2012 Pazar günü itibarıyla Türkiye ile diplomatik temasların var olduğunu söyleyen Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri bu ilişkiyi yeniden tesis etmek için verilen vaatlerin, sözlerin tek başına yeterli olmayacağını ifade etti. 

Resmi Ahbar El Yevm gazetesi Şükri'nin "Türk siyasetinde, yaklaşımında ve hedeflerinde Mısır politikalarıyla uyumlu bir değişiklik olduğunu ve bölge yararına normal ilişkileri yeniden tesis eden bir şey olduğunu tespit edersek, bu normal koşulların yeniden tesis edilmesi için bir zemin olabilir." sözlerini aktardı. 

"Diplomatik kanallar dışında bir ilişki yok"

Dış İlişkiler Komitesi'nin Temsilciler Meclisi'nde yaptığı toplantıda Türkiye ile Mısır arasında diplomatik kanallar dışında bir ilişkinin olmadığını söyleyen Şükri, Mısır'ın Mısır ve Türk halkları arasındaki yakın ilişliyi sürdürme konusundaki istekliliğini teyit etti. Şükri, "Türk siyasetçilerin olumsuzluğu" olarak nitelendirdiği siyasi duruşların iki halk arasındaki ilişkiyi yansıtmadığını belirtti.

Sameh Şükri'nin bu yorumları, Ankara ile Mısır ilişkilerinin 2013 yılında kesilmesinin ardından "diplomatik temaslara" yeniden başladığının duyurulmasının ardından geldi. Türkiye ile Mısır ilişkileri Türk destekli Müslüman Kardeşler'e mensup ilk Mısır Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin devrilmesinin ardından kötüleşmişti. Türkiye, birkaç hafta önce ise ilişkileri onarmayı amaçlayan açıklamalar yaptı. 

Bu iki bölgesel güç, Türkiye'nin Trablus hükümetini desteklediği Libya civarında birçok dosyada karşı karşıya kalmış Mısır ve Emirlikler ülkenin doğusundaki paralel otoriteyi desteklemişti. Geçtiğimiz yıllarda bu sebeplerden ötürü sert açıklamalar yapılması sebebiyle iki ülke arasındaki uzlaşmanın kolay olmayacağı anlaşılıyor. 

Kaynak: Deutsche Welle Arapça