Irak'ta yeni hükümete yönelik boykot sinyali

Irak'ta yeni hükümete yönelik boykot sinyali
Irak'ta 10 Ekim'de gerçekleşen seçimlerin sonuçlarının açıklanması ardından tansiyon düşmek bilmiyor. Halk Seferberlik Güçleri’nin meclisteki grubu olarak nitelendirilen Fetih İttifakı'nın, yeni Irak hükümetini boykot edebileceği bildirildi.

Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih İttifakı'nın, 10 Ekim’de yapılan erken genel seçimlerde hile ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle birçok siyasi partiyi yeni kurulacak hükümete katılmamaya teşvik edeceği belirtildi.

'Sonuçlar düzelmezse yeni hükümete asla katılmayacağız'

Fetih İttifakı liderlerinden Fadıl Fetlavi, "Siyasi gruplar, seçimlerde hile yapıldığına ve sonuçların manipüle edildiğine dair çok sayıda belgeye sahip. Eğer açıklanan mevcut sonuçlar düzeltilmez ve haklar sahibine iade edilmezse asla yeni hükümete katılmayacağız" dedi.

Sonuçlara itiraz eden diğer partilerin yeni kurulacak hükümete katılmaması halinde "zayıf bir iktidar" oluşacağını ifade eden Fetlavi, "bazı siyasi partilerin toplumsal tabanı ve siyasal ağırlığı var bunların hükümete katılmaması sadece yeni hükümeti değil, bütün bir siyasi süreci yapısal olarak etkiler" ifadelerine yer verdi.

'Müdahaleye izin vermeyeceğiz'

Seçim sonuçlarına itiraz edilen Irak'ta 73 sandalye kazanarak 10 Ekim seçimlerinin galibi olan Sadr Hareketi’nin lideri Mukteda es-Sadr ise hükümet kurma konusunda dış müdahaleye izin vermeyeceklerini açıklamıştı. Sadr, yaptığı açıklamada "Irak'ın egemenliğine dokunan herhangi bir adımda, uluslararası olarak geçerli diplomatik temsili düşürme gibi katı kararlar alınacak" ifadelerine yer vermişti.

Öte yandan Sadr, hiçbir ülkenin Irak'taki seçim sonuçlarına, koalisyonlara ve hükümet kurma sürecine müdahale etmesine izin vermeyeceğini vurgularken Sadr Hareketi'nde hükümet kurma görüşmelerini yürüten komite üyesi Nassar Rubayi, de başbakan adayını kendi içlerinden göstereceklerini söylemişti.

'Çoğulcu hükümet vurgusu'

Irak'ta genel seçimden birinci çıkan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ülkede ulusal çoğulcu bir hükümet kurulması çağrısında bulunarak Twitter hesabından açıklama yapmıştı. Sadr, "Ülkeye, gelecek için yapılması gereken ilk şey ulusal çoğulcu bir hükümet kurmaktır" diye konuşmuştu.

Ne olmuştu?

Irak'ta 10 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerde Sadr Grubu kesin olmayan sonuçlara göre 73 sandalye elde ederken, İran'ın desteklediği Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih Koalisyonu 14 vekil çıkarabildi. Eski Başbakanlardan Haydar İbadi ile Şii dini ve siyasi lider Ammar Hekim'in ittifakı ise 4 sandalye kazanabildi.

Sadr dışındaki Şii gruplar, seçimlere şaibe katıldığını belirterek seçim sonuçlarını protesto için eylemler düzenlemeye devam ediyor.