Golani Suriyeli kadının başını örttürmesini savundu: Bu benim özgürlüğüm
HTŞ Lideri Golani, kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen bir Suriyeli kadının başını örtmesini istedi. Golani'nin eliyle yaptığı başını örtme işaretini uygulayan kadın örtünerek poz verdi. Kameraya yansıyan olay Suriye’de Esad sonrası olası bir İslamcı rejim korkusunu yeniden gündeme taşırken tartışmaların da fitilini ateşledi.
Golani'nin kadını kapanmaya yönelten hareketi gündem olurken BBC'ye verdiği röportajda o anları açıkladı.
SURİYELİ KADININ BAŞINI ÖRTTÜRMESİNİ SAVUNDU
Hayat Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Golani, gerçek adıyla Ahmed eş-Şara, bir kadını başını örtmeye zorladığı görüntülerle ilgili, “Bu benim özgürlüğüm” sözleriyle kendini savundu.
Suriyelilerden HTŞ'ye ilk tepki geldi. Şam'da demokrasi, laiklik ve kadın hakları eylemi
Sosyal medyada artan tepkilerin hedefindeki Golani, BBC’ye verdiği röportajda, “Onu zorlamadım. Ancak fotoğraflarımın bana uygun şekilde çekilmesini tercih ediyorum. Bu benim özgürlüğüm” diyerek, olayın şahsi bir tercih olduğunu belirtti.
VİDEODAKİ KADIN KONUŞTU
Golani'nin açıklamaları tartışmaları yatıştırmaya yetmezken görüntülerdeki genç kadından da açıklama geldi. HTŞ liderinin saçını örttürdüğü Lea Kheirallah isimli genç kadın sosyal medyadan bir video paylaştı.
Golani'nin yabancı basına verdiği röportajları hatırlatan Lea Kheirallah, saçını kapattığı an ne düşündüğünü anlattı:
"Vatanını düşünen bir baba şefkatiyle, başımı örtmemi rica etti. Onlara özgürlüğümüzü kazandırdıkları için minnettarım; inancım da onların sayesinde güçlendi. Onun kendi ilkelerine göre görünme hakkı vardı. Ama bu isteğin, röportaj yapan Amerikalı gazeteciyi de kapsadığını söylemem gerek."
ALMANYA HEYETİYLE FOTOĞRAFI TARTIŞMALARI YENİDEN BAŞLATTI
Arap Haber Ajansı’nın yayımladığı fotoğrafta, Golani'nin Almanya heyetinden saçları açık bir kadınla poz vermesi dikkat çekti.
Sosyal medyada yapılan paylaşımlara göre; Suriyeli kadına başını örttürüp Alman kadınla saçı açık poz veren Golani, Esad sonrası Suriye’nin nasıl bir rejimle yönetileceği konusunda endişeleri artırdı. Golani'nin kişisel tercihlerini kamuya taşıması, modern Suriye’deki özgürlükler üzerindeki etkisini sorgulattı.