Fransa'nın AB üyeliği önerisi Makedonya halkını sokağa döktü
Kuzey Makedonya'daki en büyük Makedon muhalefet partisi İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE), hükümet binası önünde eylem gerçekleştirdi. Eylemciler, "AB'ye hayır", "ültimatoma hayır" ve "sağ olun" sloganları attı.
AB ve hükümet karşıtı pankartlar açan göstericiler, Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındaki sorunların AB müzakereleri çerçevesinde çözülmesini savunan Fransa önerisinin kabul edilmemesini istedi.
Protest against the #French proposal in front of the government in #Skopje, #Macedonia
— Martin Koloski (@koloski_) July 2, 2022
https://t.co/vn2FnbkwuX
'Halk asimile olacaksa AB üyeliğine ihtiyacımız yok'
VMRO-DPMNE Genel Başkanı Hristiyan Mickoski, burada yaptığı konuşmada, halk asimile olacaksa ülkesinin AB'ye ihtiyacı olmadığını söyledi.
Protestoya katılan binlerce insanın mesajının, Fransa'nın önerisine "hayır" olduğunu kaydeden Mickoski, "Avrupa bizi, medeni Makedonları, ait olduğumuz yere yani Avrupa'da medeni ve onurlu bir şekilde kabul etmeye hazır değilse bekleyeceğiz, bugün ne demek istediğimizi anlayan insanlar gelene kadar bekleyeceğiz" dedi.
Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Fransa'nın önerisi Bulgar taleplerini kapsıyor
Mickoski, Makedonya'nın ve Makedon kimliğinin "her şeyden önce ve üstün" olduğunu ifade etti.
Fransa'nın önerisinin "dil, tarih ve kimlik olmak üzere tüm Bulgar taleplerini" içerdiğini belirten Mickoski, hükümetten öneriyi reddetmesini istedi.
Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Ne olmuştu?
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındaki sorunların AB müzakere çerçevesinde çözülmesini içeren öneriyi ortaya atmıştı. Bu kapsamda, AB üyesi olabilmesi için Kuzey Makedonya’nın yerine getirmesi gereken ve aralarında "Makedon dili" ve "Bulgar faşist işgalcisi" ifadelerinden bahsedilmemesi meselesi de bulunan 20 civarında şart bulunuyor. Şartlar, ülke ve vatandaşların kimlikleri ile tarihi meseleleri içeriyor.
Fransa'nın önerisi, Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya'nın AB üyeliğine ilişkin iki yıllık Bulgaristan vetosunun kaldırılmasını öngörüyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kuzey Makedonya hükümeti, 30 Haziran'da Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Fransa'nın AB dönem başkanlığında ülkenin AB ile üyelik müzakerelerine başlamasına olanak sağlayacak ve Bulgaristan'ın vetosunu kaldıracak öneriyi kabul ettiklerini duyurmuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, cuma günü düzenlediği basın toplantısında, bir önceki öneriye kıyasen yeni önerinin kendilerinin notları ile açıkça oluşturulmuş pozisyonlarını içerdiğini, Makedon dilinin açık ve net bir şekilde kabul edilmesini, Bulgaristan ile olan protokolün müzakere çerçevesinin bir parçası olmamasını öngördüğünü bildirmişti.