Fransa'da koronavirüs aşısı olmayan sağlık çalışanları işlerinden uzaklaştırılıyor
Uzmanlar, koronavirüs aşısı olmayan 300 bini aşkın tıbbi bakım personeli, hasta bakıcı, acil mühahale ekibi ve diğer çalışanların mesailerinden uzaklaştırılacak olmasının hastanelerdeki iş akışını büyük oranda sekteye uğratacağı konusunda uyarıyor.
Fransa'da Sağlık Bakanlığı aldığı kararla, özel ve kamu sağlık çalışanlarının Covid-19 aşısı yaptırmasını zorunlu hale getirmişti. Söz konusu kanun, Fransa parlamentosunda geçtiğimiz temmuz ayında kabul edilmişti.
Yeni mevzuata göre Fransa'da salgına karşı aşı yaptırmayan sağlık çalışanlarının mesaileri ve maaşları geçici olarak askıya alınacak ancak bu kişiler işlerinden atılmayacak.
Geçtiğimiz salı günü CGT sağlık sendikası üyesi Doktor Christophe Prudhomme önderliğinde bazı sağlık çalışanları, söz konusu kararın hastanelerdeki iş akışını olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek Sağlık Bakanlığı önünde protesto gösterisi düzenledi. Dr. Prudhomme yaptığı açıklamada, "Alarm zillerini çalma vakti geldi. Bu kanunun uygulanmasında ısrar edilirse, (hastanelerdeki) yataklar kapanır ve hayatta kalma şansı olan hastaları kaybedebiliriz" diye konuştu.
Euronews'in haberine göre,67 milyon nüfuslu Fransa'da vatandaşların yüzde 87'si en az bir doz ve yüzde 83'ü ise 2 doz Covid-19 aşısı yaptırdı. Ancak sağlık çalışanları da dahil olmak üzere bazı kesimler, aşı zorunluluğuna karşı çıkıyor.
Fransa genelinde sağlık personelinin yüzde 90'ı aşılı
Fransa'da görev yapan yaklaşık 3 milyonu aşkın doktor ve sağlık çalışanlarınınsa yaklaşık yüzde 90'ı aşı yaptırdı. Yapılan anketlere göre de, ülkede yaşayan vatandaşların çoğunluğu sağlık görevlilerine getirilen aşı zorunluluğunu desteklediğini belirtiyor.
Yeni yönetmeliğe göre Fransa'da, personelinin aşılanma verilerini Sağlık Bakanlığı'na bildirmeyen kurumlara 3 bin 750 euro'ya kadar para cezası verilebiliyor. Ülkede tek doz aşı yaptıran sağlık çalışanları her 3 günde 1, PCR testi yaptırmak zorunda.
Fransa'da Covid-19 sebebiyle 115 bini aşkın kişi hayatını kaybederken, ülkede bugüne kadar yaklaşık 7 milyon (nüfusun yüzde 10'u) vaka tespit edildi. Sağlık yetkilileri, hayatını kaybedenlerin büyük bir çoğunluğunun aşı yaptırmayan kişiler olduğunu söylemişti.