Fas Ukrayna’daki vatandaşlarını tahliye edecek

Fas Ukrayna’daki vatandaşlarını tahliye edecek
Fas, Ukrayna'daki vatandaşlarını komşu ülkeler üzerinde tahliye etmek için üç uçuş programladığını duyurdu.

Fas Kraliyet Havayollarından yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’da ikamet eden Fas vatandaşlarının tahliyesi için çarşamba gününden itibaren üç uçuşun gerçekleştirileceği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu uçuşların Bükreş (Romanya), Budapeşte (Macaristan) ve Varşova'dan (Polonya) Kazablanka (Kuzey) yönünde gerçekleştirileceğine dikkat çekilerek, çoğu öğrencilerden oluşan Fas vatandaşlarının tahliyesi için uçak biletlerinin 79 dolar olduğu kaydedildi.

Fas, Rusya’nın askeri müdahalesine maruz kalan Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarına "ikamet yerlerini terk etmemeleri, güvenlik talimatları ve önlemlerine uymaları" çağrısında bulunmuştu.

Fas’ın Kiev Büyükelçiliğinden 25 Şubat’ta yapılan yazılı açıklamada, Rabat yönetiminin, vatandaşlarını tahliye etmek için komşu ülkelerle koordinasyon halinde olduğu vurgulanmış ve ülkeden ayrılmak isteyen vatandaşlara Romanya, Macaristan ve Slovakya'ya geçmek üzere sınır kapılarına gitmeleri talimatı verilmişti.

Donbas krizi ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı

Ukrayna'da 2014'teki meydan olaylarının ardından, Batı yanlısı bir hükümet yönetime geldi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçtı. Rusya, Kırım'ı yasa dışı ilhak etti.

Ukrayna'da Rus etnik kökene sahip nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti.

Rusya'nın desteklediği ayrılıkçı güçlerle Ukrayna ordusu arasında kanlı çatışmalar yaşandı. Batılı güçlerin Moskova nezdinde devreye girmesiyle 2014 ve 2015'te Minsk Anlaşmaları imzalandı. Ancak ateşkes ihlalleri sürdü. Şubat itibarıyla çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Rusya, 2021 sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce asker konuşlandırmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusya'nın işgale hazırlandığını yinelerken, Rusya bunu reddetti.

Batılı ülkeler, Rusya'yı yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken Moskova yönetimi, Donbas'taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına saldırı başlattı.

Rus lider Vladimir Putin, amaçlarının "Kiev tarafından soykırıma maruz kalan insanları korumak, Ukrayna'yı Nazizm'den ve militarizmden arındırmak" olduğunu savunarak, Ukrayna ordusuna silah bırakma çağrısı yaptı.