F-16 olmadı, Eurofighter verelim
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye arasında sürecin uzaması nedeniyle gerilime neden olan F-16'ların modernizasyonu konusunda Alman basınından dikkat çeken bir iddia gündeme geldi. Bu iddiaya göre, Türkiye'nin gündeminde alamadığı F-35'lerin yerine Avrupa üretimi olan Eurofighter'lar var.
Flug Revue'nün internet sitesinde yer alan haberde Türkiye ve ABD arasındaki F-16 gerilimi için şu ifadeler yer alıyor: "ABD ve NATO müttefiki Türkiye arasındaki ilişki geçmişte daha iyiydi. 'Sam Amca' Türkleri 2019'da F-35 programından çıkardığından beri, Rus S-400 uçaksavar füzelerini tedarik etme yoluna giren Ankara ile Washington arasındaki ilişkiyi 'karmaşık"
ABD ile F-16 modernizayon süreci tıkanıp durduğu için Türkiye'nin başka alternatifler konusunda arayışta olduğunu yazan site, Ankara'nın ve Moskova'dan Su-35 tedariki konusunda anlaşıp anlaşamayacağının henüz belli olmadığını yazarak şöyle devam etti: "Su-35'in pratikte Türkler için faydadan çok sorun yaratması daha olası."
'Rus uçaklarının Türk hava kuvvetlerine entegrasyonu zor'
Rus savaş uçaklarının Türk Hava Kuvvetleri'ne entegrasyonunun teknik ve siyasi açıdan zor olduğunu ifade eden haberde "ABD üzerinde bir baskı aracı olarak Su-35, kamuoyunda iyi bir manevradır. Ancak bunun arkasında gerçek bir silah anlaşması için sağlam bir temel olması pek olası görünmüyor" ifadelerini kullanıldı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı, "F-16 yerine Eurofighter Typhoon alabiliriz" sözlerine değinilen haberde, Eurofighter satın almanın daha pahalı olacağı ifade edildi. Ankara'nın Eurofighter'a göz kırpsa dahi F-16 tercih edeceğini gizlemediğini ifade eden Alman basını, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ile müzakerelerin bu konuda 'olumlu' olacağını açıkladı ancak şimdiye kadar ancak sonuç alınamadı" diye yazdı.
Eurofighter'ın özellikleri neler?
Eurofighter, iki adet Eurojet EJ200 motoruna sahip, tek ve çift pilotlu versiyonları olan, en yüksek hızı 2.390 km/s olan av - bombardıman uçağı olarak biliniyor. Tasarımı, Fransız Dassault Rafale, İsveçli Saab Gripen ve Rus MiG 1.44 uçakları temel alınarak yapılmıştır. Çeviklik ve gelişmiş elektronik sistemleri en belirgin özelliklerindendir.
Ne olmuştu?
Türkiye daha önce, bir NATO ülkesi olmasına karşın Rusya’dan S-400 savunma sistemleri aldığı gerekçesi ile eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde F-35 programından çıkarılmıştı.
Son dönemde Türkiye karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelen ABD’li senatör Bob Menendez, F-16'ların Türkiye'ye satışını kısıtlayan bir öneri sunmuştu. Yunan basınında yer alan haberlere göre, Menendez’in, Başkan Joe Biden yönetimine sunduğu öneride, “Senato Dış İlişkiler Komitesi, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi ve Kongre Savunma Komiteleri onaylamadıkça Türkiye’ye F-16 satışı gerçekleşemez. Bu satışın olmasını istiyorsanız öncelikle ABD’nin çıkarlarına olup olmadığından daha sonra ise Yunanistan’a karşı kullanıp kullanılmayacağından emin olunmalıdır.” ifadeleri yer almıştı.
Daha önce ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye F-16 satışını desteklediğini ifade etmişti. Adımın gerçekleşmesi için Biden'ın Menendez ve Dış İlişkiler Komisyonu'nun Cumhuriyetçi Başkanı Jim Risch'in onayını alması gerekiyor.
halktv.com.tr // Dış Haberler