Ermenistan'dan sürpriz "Azerbaycan" açıklaması: Tehdit oluşturmayan bazı toprakları geri verebiliriz
Azerbaycan Türkleri ile Ermeniler arasında 1988 yılından bu yana devam eden Karabağ sorununda Erivan yönetimi işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarının bazılarını Bakü'ye iade edebileceğini açıkladı. Bu gelişmenin arkasında Rusya'nın bölgeye yönelik politikaları çerçevesinde bir baskının olduğu dillendiriliyor.
Bu açıklamanın bir diğer gerçek yüzü de, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri ile Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri arasındaki güç oranının Azerbaycan lehine giderek değişmesi. 2016 Nisan ayında 4 günlük bozulan ateşkes sonucu Azerbaycan Ordusu hızlı bir şekilde ilerleyerek bazı kritik noktaların kontrolünü ele alması bunun en büyük göstergelerinden biriydi. Bununla birlikte Ermenistan'ın ekonomik olarak çökmesi ve nüfusunun büyük çoğunluğunun göç etmesi, ordunun ihtiyaçlarının karşılanmasında zorlanılması İrevan yönetimini mevcut politikasını sürdürmekte zora sokuyor.
İrevan’da düzenlenen 6. Ermeni Diyasporası forum toplantılarında sürpriz açıklamayı yapan Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan, "Karabağ ihtilafının çözüme kavuşturulması için AGİT çerçevesinde devam eden görüşmelere ivme kazandırmak için biz Ermeni tarafı olarak Karabağ güvenliğine tehdit oluşturmayan belirli Azerbaycan topraklarını iade edebiliriz. Azerbaycan ile aramızda bu konuda görüşmeler devam ediyor. Ülkelerimiz arasında gerilimi düşürmeye yönelik atacağımız bu adım hakkında daha fazla detay veremem" şeklinde konuştu.
ŞARTLARI "ASKERİ GERİLİM" OLMAYACAK
Nalbandyan sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak bu sürecin karşı şıkkı da var. Azerbaycan bölgede askeri gerilimi tırmandırma yolunu seçmesi halinde biz de Ermenistan olarak yıllarca atmadığımız adımı atarak Karabağ bağımsızlığını tanıyabiliriz."
Ermenistan ile Azerbaycan arasında 1991-94 yılları arasında gerçekleşen Karabağ Savaşı’nda, Ermeni güçleri Karabağ dışında 7 Azerbaycan ilini de işgal etmişti. Günümüzde Ağdam, Kelbecer, Laçin, Cebrail, Fuzuli, Kubatlı ve Zengilan illeri Ermeni güçleri kontrolü altında bulunuyor.
Nalbandyan’ın “Karabağ güvenliğine tehdit oluşturmayan bölgeleri Azerbaycan’a iade edebiliriz” ifadesinden Ermenistan ile Karabağ arasında kara yolu bağlantısı sağlayan Laçin koridorunu müzakere dışında bıraktığı anlaşılıyor.
"KARARIN ARKASINDA RUSYA VAR"
Ermenistan’ın Karabağ dışında işgal altında tutuğu Azerbaycan topraklarını iade etme kararının arkasında Rusya’nın olduğu öne sürülüyor. Böylece Rusya, Suriye krizinden sonra güney sınırlarında müttefiki haline gelen İran ile daha istikrarlı bir bölge üzerinden ilişkilerini ilerletebilecek.