Endonezya'da deprem ve tsunami sonrası ölü sayısı artıyor

Endonezya'da deprem ve tsunami sonrası ölü sayısı artıyor
Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda cuma günü yaşanan 7.4 büyüklüğündeki deprem ve peşi sıra meydana gelen tsunami sonucunda ölenlerin sayısı artıyor

Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda cuma günü yaşanan 7.4 büyüklüğündeki deprem ve peşi sıra meydana gelen tsunami sonucunda ölenlerin sayısı artıyor. Yetkililer ölü sayısının 1203'e çıktığını açıklarken, yapılan açıklamada deprem için erken uyarı sisteminin 2012'den beri çalışmadığı ifade edildi. Sosyal medyada paylaşılan video ve görüntülerde ise insanların koşarak tsunamiden kaçtığı anlar görülüyor.

Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda cuma günü meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami sonucu ölenlerin sayısı bin 203’e yükseldi. Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansından (BNPB) alınan bilgiye ölü sayısının ulaşılamayan noktalara gidildikçe artmasından endişe edildiği ifade edildi. Yerel medyada yer alan haberlerde, hükümetin, bölge halkının marketlerden gıda maddeleri alabileceğini ve masrafların devlet tarafından karşılanacağını duyurduğu bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan, “The Jakarta Post”un haberine göre, BNPB Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, başkent Cakarta’da basına yaptığı açıklamada, Orta Sulawesi yönetiminin, felaketin ardından bölgede 28 Eylül’den 11 Ekim’e kadar acil durum ilan ettiğini aktardı. Deprem ve tsunaminin etkilerinin Dongala çevresinde 13, Palu çevresindeki 8 yerleşim yerinde hissedildiği ve toplam 2,4 milyon kişinin afetten etkilendiği tahmin ediliyor.

DEVLET BAŞKANI: GERÇEK BİR AFET DURUMU

Deprem sırasında bölgede bulunan 71 yabancı uyruklu turistin 5’inden şu ana kadar haber alınamadığı belirtilmişti. Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kalla, özellikle Palu Körfezi’nin kuzeyindeki Dongala bölgesindeki yıkımın boyutlarının henüz net olarak belirlenmediğini, nihai can kaybı sayısının binlere ulaşabileceğini açıklamıştı. Deprem ve ardından meydana gelen tsunaminin etkilediği Merkez Sulawesi eyaletinin başkenti Palu’da incelemelerde bulunan Devlet Başkanı Joko Widodo, “Gerçekten bir afet durumuyla karşı karşıyayız çünkü çok sayıda yol kesildi, havaalanı hasar gördü. Kesintiler nedeniyle 7 yeni elektrik trafosunu devreye sokmak zorunda kaldık. Yakıt tedarikinde sıkıntı var çünkü yollar kapalı” ifadesini kullanmıştı.

Bölgeye havadan ikmal yapılmaya başlandığını, yeni sevk edilecek ağır iş makineleriyle arama kurtarma çalışmalarında daha fazla kişiye ulaşmayı umduklarını dile getiren Widodo, afet sonrası bölgede elektrik kesintileri olduğunu, dükkanların kapanması nedeniyle gıda ve ihtiyaç malzemesi sıkıntısı yaşandığını aktarmıştı.

Endonezyalı yetkililer uluslararası yardıma açık olduklarını ve hem arama kurtarma çalışmalarına katılacak personel hem de araç için desteğe ihtiyaçlarının olduğunu duyurdu.