Endonezya'da başkentin taşınacağı yer açıklandı

Endonezya'da başkentin taşınacağı yer açıklandı
Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, başkent Cakarta'nın, Borneo Adası’nda Doğu Kalimantan eyaletine taşınmasına karar verildiğini açıkladı.

260 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi Endonezya'da Widodo, başkentin taşınacağı yeni yere ilişkin Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, İçişleri Bakanı Tjahjo Kumolo, Kalkınma Bakanı Bambang Brodjonegoro, Çevre ve Orman Bakanı Siti Nurbaya Bakar, Cakarta Valisi Anies Baswedan ve diğer yetkililer ile Başkanlık Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi.  

Widodo, hükümet yetkilileri ve meclisin ortak kararıyla başkent Cakarta'nın Doğu Kalimantan eyaletindeki Kuzey Penajam Paser ve kısmen Kutai Kertangera bölgesindeki alana taşıma kararı aldıklarını duyurdu.

Başkentin taşınacağı bölgenin deprem ve heyelan gibi doğal afetler konusunda daha az risk taşıdığını belirten Widodo, taşınmayla yeni başkentin Kalimantan’ın kalkınmasına katkı sağlayacağını ve bunun eşit ekonomik gelişim konusunda da önemli olduğunu kaydetti. 

Taşınmanın 10 yıl sürebileceği ve 33 milyar dolara mâl olması öngörülüyor. 

Ülkenin ilk devlet başkanı Ahmed Sukarno’nun ilk kez ortaya attığı başkenti Kalimantan bölgesine taşıma fikrini 2017’de yeniden gündeme getiren Widodo, başkentin dengesiz kalkınma ve altyapı gibi sorunlarına çözüm aradıklarını duyurmuştu. 

Geçen Nisan ayında ise başkentin taşınacağı kesinleşmiş ancak yeni konumu henüz belirlenmemişti. Yetkililer yeni başkent için Tanah Bumbu, Palangkaraya ve Penajam isimlerinin düşünüldüğünü açıklamıştı. 

BAŞKENT NEDEN TAŞINIYOR?

Başkentte son yıllarda nüfusun giderek artması, altyapının geliştirilememesi, hava kirliliği, trafik ve temiz su sorununun yanı sıra kentin hızla su seviyesinin altına inmeye devam etmesi taşınmanın başlıca nedenleri arasında yer alıyor.  

Özellikle son dönemlerde hava kirliliğinden dolayı şehri duman kapladığı ve altyapı eksiklikleri nedeniyle elektrik kesintileri yaşandığı gündeme geliyordu. 

Endonezya'da hükümet, altyapı sorunu olmayan ve sadece merkez hükümet için hizmet sağlayan yeni bir başkent kurmak istiyor.