Dünya ekonomisinde gümüş ,altın gibi yükselecek mi?

Dünya ekonomisinde gümüş ,altın gibi yükselecek mi?
Çeşitli endüstri şirketlerinin yer aldığı uluslararası birlik, raporda, "Güçlü endüstriyel geri çekilme, gümüş metaline yönelik küresel talebin artmasında önemli bir katalizördür ve sektör bu yıl yeni bir zirveye ulaşacak." dedi.


Gümüş öncelikle endüstriyel amaçlar için kullanılır ve yaygın olarak otomobil, güneş paneli, mücevher ve elektronik imalatında kullanılır.

Silver Institute'un genel müdürü Michael Di Rienzo'ya göre "Gümüş, özellikle talep açısından harika bir yıl geçirecek." London Stock Exchange Group (LSEG) verilerine göre gümüş fiyatlarının ons başına 30 dolara ulaşmasını bekliyor; bu da son 10 yılın en yüksek seviyesi olacak. Gümüş en son 2013 yılında 30 dolardan işlem görmüştü.

Altın fiyatları gibi gümüş fiyatları da faiz oranlarıyla ters korelasyon gösterme eğilimindedir. Daha yüksek faiz oranı ortamı, gümüş ve altına olan talebi olumsuz etkiliyor ve bunları tahvil gibi alternatif yatırımlara kıyasla daha az çekici hale getiriyor.

Romalı şair ve düşünür Horace'ın ünlü cümlesi, gümüş altından ucuzdur ve altın erdemden ucuzdur diyor. Gerçekten de gümüş, altının daha fakir "göreceli" olduğu yönündeki hoş olmayan lakabı taşıyor ancak iki metal, biraz gecikmeyle de olsa benzer bir fiyat kaderini paylaşıyor.

Gümüşün geniş endüstriyel uygulamaları nedeniyle performansı ekonominin durumu ve iş çevrimleriyle yakından ilişkilidir. Buna karşılık altın fiyatları ekonomik belirsizlik zamanlarında yükselme eğilimindedir.
Bu anlamda gümüş ekonomik değişimlere karşı altına göre daha duyarlı ve daha değişkendir. Güçlü ekonomik genişleme dönemlerinde sarı metalden daha iyi performans gösterme eilimindedir, ancak ekonomik stres olduğunda daha düşük performans gösterir.

Bu ilişki, bir ons altın satın almak için kaç ons gümüş gerektiğini izleyen altın/gümüş oranı aracılığıyla gözlemlenebilir. Şu anda 1 ons altın satın almak için 90 ons gümüş gerekiyor.
Gümüş/altın oranındaki en düşük nokta, gümüşün troy ons başına 50 doların üzerinde, altının ise troy ons başına 800 dolardan, yaklaşık 15'e 1 oranında işlem gördüğü 1979'du. Bu durum, COVID-19'un başlangıcında zirveye ulaştı. 2020'de pandemi - 113'e 1 oranında, ardından yaklaşık 70'e 1 oranına düşüyor.
Smallwood, "İlk önce altın atlayacak ve ardından hızla gümüşün onu takip ettiğini göreceksiniz. Ve gümüş her zaman daha iyi performans gösterecektir. Daha sonraki bir aşamada," diyen Smallwood, gümüşün ons başına 50 dolara ulaşmasının mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.

Etiketler :