Çavuşoğlu: Ukrayna Türkiye'den garantörlük istiyor

Çavuşoğlu: Ukrayna Türkiye'den garantörlük istiyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya savaşında önce insani ateşkes, sonra kalıcı ateşkes için çalıştıklarını belirterek, "Ukrayna garantör olarak BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin yanısıra Almanya ve Türkiye'yi istiyor" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP Antalya İl Başkanlığı tarafından, Erdem Beyazıt Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İl Danışma Meclis Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, geçtiğimiz hafta Rusya ve Ukrayna'ya yaptığı ziyaretlerde iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.

Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi için büyük bir çaba gösterdiklerini belirten Çavuşoğlu, "Kalıcı ateşkes için çalışıyoruz. Yangın söndürülmezse bu herkesi etkiler" mesajını vererek ekledi: "Sayın Putin ve Sayın Zelenski'yi bir araya getirme çalışmalarımız devam ediyor. Bunun Türkiye'de olmasını isteriz. Ama önemli olan iki liderin dünyanın neresinde olursa olsun bir araya gelmesi."

'Dünya Kırım'ın ilhakına gereken tepkiyi verseydi bunlar yaşanmazdı'

Çavuşoğlu şöyle devam etti: "Maalesef Avrupa'da bir başka savaşa daha şahit oluyoruz. Kuzeyimizdeki iki büyük komşumuzun savaşı, tüm dünya gibi bizi de doğrudan etkiliyor. Bu krizin başından beri ilkeli bir tutum sergiledik. Eğilip bükülmeden, doğruya 'doğru', yanlışa 'yanlış' dedik. 2014'te Kırım'ın ilhakına en güçlü tepkiyi verdik. Cumhurbaşkanımız, Antalya Diplomasi Forumu'ndaki tarihi konuşmasında da söyledi. O zaman dünya gereken tepkiyi verseydi, bugün bunlar yaşanmazdı. Rusya ile birçok alanda yakın ilişkilerimiz var. Ancak, bu ilişkiler hakkı hukuku savunmamıza engel olmadı. Suriye'de, Libya'da bunu yaşadık. İmkan olduğunda, Kafkaslar, Libya ve Suriye gibi zor dosyalarda çözüm için birlikte çalıştık, çalışıyoruz. Ukrayna ile de çok yakın ilişkiler tesis ettik. Birbirimize kimlikle seyahat edecek kadar yakınlaştık. Bu iki komşumuz arasındaki gerginlik tırmanınca, sıcak çatışma çıkmaması için büyük gayret gösterdik. Hatta savaştan bir gün önce Cumhurbaşkanı'mız, Putin ile görüştü. Maalesef, Rusya çağrıları dinlemedi ve bugünlere geldik. Rusya'nın saldırısını tüm dünyayla birlikte biz de eleştirdik. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm kuruluşlarda bu saldırıyı reddettik, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne güçlü destek verdik."

Bakan Çavuşoğlu, "Şimdi ortada bir yangın var ve söndürülmezse bu yangın herkesi daha çok etkileyecek. Yangını söndürmek için büyük bir çaba içindeyiz. Cumhurbaşkanımız ve bizler seferber olmuş durumdayız. Her iki tarafla konuşarak, önce insani ateşkes, sonra kalıcı ateşkes için çalışıyoruz" diye konuştu.

'Türkiye küresel bir aktör'

Çavuşoğlu, bugün tüm dünyanın şahit olduğu bir Türkiye profili bulunduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin gücünü, küresel bir aktör olduğunu, uluslararası alanda oynadığı rolün önemini, seven sevmeyen herkes kabul ediyor. Bunun en son örneğini geçen hafta düzenlediğimiz Antalya Diplomasi Forumu'nda herkes gördü" dedi.

Forumda üç gün boyunca diplomasinin kalbinin Antalya'da attığına değinen Çavuşoğlu, 17 devlet ve hükümet başkanı, 80 bakan, 39 uluslararası teşkilat lideri ve temsilcisinin foruma katıldığını, 200'den fazla görüşme yapıldığını aktardı.

Bu tür faaliyetlere eskiden Davos ve Münih gibi merkezlerin ev sahipliği yaptığını anımsatan Çavuşoğlu, "Bugün artık bu haritada en merkezde Antalya da var. Uluslararası siyasetin geleceği Antalya'da konuşuluyor. Antalya Diplomasi Forumu bugüne kadar ezilen Afrika devletleri ve az gelişmiş ülkeler için de seslerini duyurdukları bir platform oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, forumdan sonra diplomasi tempolarının daha da arttığını ve son bir haftada da yoğun diplomasi yaşadıklarını bildirdi.

Kaynak:AA