Çavuşoğlu: Buça'da yaşananlar müzakere sürecini gölgeledi
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, "(Sivillerin öldürülmesine ilişkin görüntüler) Buça'daki görüntüler gerçekten kabul edilemez, insanlık adına utanç verici görüntüler" dedi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın arabuluculuk rolü için Türkiye'ye teşekkür ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Buça'da yaşanan olaylar müzakere sürecini gölgeledi. Türkiye olarak Buça'dan gelen görüntüleri kabul edilemez buluyoruz" diye konuştu.
'Türkiye'de görüşmeye iki ülke de sıcak bakıyor'
Çavuşoğlu şöyle devam etti: "Sonucunda müttefiklerin tavrında çok büyük bir değişim var. Türkiye her zaman barıştan ve uluslararası hukuktan yana tavır göstermiştir.
Attığımız tavırları her zaman cesurca gerçekleştirdi. Bu savaş elbette biter. Dolayısıyla savaş bittikten sonra müttefiklerimizin Türkiye'nin çabalarını unutmamasını umuyoruz.
Burada olası senaryo var. Önce dışişleri bakanları bir araya gelecek, sonra liderler toplanacak. İkinci senaryo d ise dışişleri bakanları ve devlet liderleri bir arada toplanacak. Her iki durumda da olası görüşmelerin Türkiye'de yapılmasını istiyoruz. Türkiye'de buluşmaya iki ülke de sıcak bakıyor."
'Tahliyeler için görüşmelerimiz devam ediyor'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'da 30 bin civarında Türk vatandaşı ve refakatçilerinin kaldığını belirterek, "Maripol'den deniz yoluyla tahliyeler konusunda hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Her iki ülkeye de bu konunun iyi bir şekilde denetlenmesini söyledik" açıklamasında bulundu.
Bakan açıklamalarına şöyle devam etti: "Her iki ülkeye de bu konunun iyi bir şekilde denetlenmesini söyledik. Ama hala 30 civarında vatandaşımızın ve refakatçilerinin Ukrayna'da olduğunu biliyoruz. Tabi müzakere sürecini de ele aldık. Kendisi de en çok müzakereler konusunda Türkiye'ye güvendiğini ve belli bir mesafenin kat edildiğini söyledi."
ABD F-16 alımı
ABD'nin F-16 alımına yeşil ışık yakmasını da değerlendiren Çavuşoğlu, "ABD ile yeni tip F-16'ların satın alınması konusunda görüşüyoruz. Hala Rusya'dan alınan s-400'ler konusunda rahatsızlıklarını dile getiriyorlar, ancak bu anlaşmanın gerçekleşmesinin NATO için çok önemli olduğunu kabul ediyorlar. Bizim de çok rahatsız olduğumuz konular var. Özellikle ABD'nin Suriye'de YPG'yi desteklemesi bizim için bir ulusal güvenlik meselesi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, beni 18 Mayıs'ta Washington'a davet etti" dedi.
Finlandiya'nın NATO üyeliği konusu
Son zamanlarda NATO üyeliği ile gündeme gelen Finlandiya'nın durumunu da görüştüklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Bugünlerde konuşulan en önemli diğer konulardan biri ise İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olarak kabul edilmesi. Bu konu hakkındaki fikirlerimizi dile getirdik" diye konuştu.
İngiltere ile işbirliğini geliştirmek istiyoruz
Çavuşoğlu şöyle konuştu: "İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile de görüştük. İngiltere Türkiye'ye ihracat kısıtlamalarını kaldırdı. Bundan memnuniyet duyuyoruz. İngiltere ile askeri ve savunma malzemeleri ile enerji alanında iş birliğini geliştirmek istiyoruz."
Mısır ile normalleşen ilişkiler
Mısır ile Türkiye arasındaki normalleşme sürecinden de bahseden Çavuşoğlu, "Mısır ile ilişkileri normalleştirme konusunda adımlar atıyoruz. Önümüzdeki günlerde de bazı adımlar atacağız. Maslahatgüzar düzeyinde iki ülke birbirini temsil ediyor. Mevcut maslahatgüzarımızın görevi doldu. Yeni bir arkadaşımızı atayacağız. Eğer yarın elçilik açmaya karar verirsek, büyükelçiler de görevlendireceğiz" dedi.
NATO Dışişleri Bakanları toplantısı Ukrayna gündemiyle devam ediyor