Bu karar piyasaları etkiler: Trump Çinli yetkililere yaptırım tasarısını onayladı

Bu karar piyasaları etkiler: Trump Çinli yetkililere yaptırım tasarısını onayladı
ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong'daki gösterilerde uygulanan şiddet ve insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını imzaladı.

Trump, yaptığı yazılı açıklama ile Kongre’nin her iki kanadından da geçerek masasına gelen “Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası” adlı yasa tasarısını imzaladığını duyurdu.

Açıklamada Trump, “Bu tasarıyı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Hong Kong halkına olan saygımdan dolayı imzaladım. Bu tasarı, Çin ve Hong Kong hükümetlerinin aralarındaki farklılıkları çözerek, uzun süreli barış ve refaha yol açmasını amaçlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio tarafından sunulan ve Kongre’nin her iki kanadından da geçen tasarı, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat vekil ve Senatörlerden büyük destek almıştı.

Protestolarda şiddet dalgası

Hong Kong’da, Haziranda, şüphelilerin Çin’e iadesi yasa tasarısına karşı başlayan demokrasi yanlısı protestolarda, son haftalarda protestocular ile polis arasındaki çatışma ve şiddet olayları artmıştı.

Tasarı, 23 Ekim’de resmen geri çekilmesine rağmen protestocular, “demokratik reform” talepleriyle eylemleri sürdürme kararı almıştı.

Göstericiler, tasarının geri çekilmesiyle protestoların “ayaklanma” olarak adlandırılmasına son verilmesini, polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını ve kentte siyasi reform sürecinin yeniden başlatılmasını içeren 5 talep öne sürüyor.

Resmi verilere göre, Hong Kong’da hazirandan bu yana yaklaşık 5 bin protestocu gözaltına alındı.

Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığından Hong Kong’un özerklik statüsünde değişim olup olmadığına ilişkin yılda en az bir kere rapor istenirken, Hong Kong ve ABD arasında özel ticaret ilişkisi kurulması çağrısında bulunuluyor. 

Çin'den tepki: ABD'nin girişimi iç işlerine müdahaledir

Çin Dışişleri Bakanlığı, "Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasa Tasarısı"nın ABD Kongresi'nden geçmesine tepki gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Hong Kong'daki protestoculara karşı sert tutumundan dolayı Çin yönetimini sorumlu tutan 'Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası' başlıklı tasarıyı imzalamasının ardından, ABD'nin Pekin Büyükelçisi Terry Branstad'ın Çin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı belirtildi.

Xinhua Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, ABD'nin Pekin Büyükelçisi Terry Branstad, Trump tarafından imzalanan yasa tasarısı nedeniyle Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldığı ve bu yasanın şiddetle protesto edildiği belirtildi.

ABD'nin Pekin Büyükelçisi Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

CRI'nın internet sitesinde yer alan habere göre, Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD'nin girişiminin, Hong Kong'a ve Çin'in iç işlerine ciddi bir şekilde müdahale ettiği ve uluslararası yasalar ile ilişkilerin temel ilkelerine ciddi bir şekilde aykırı düştüğü, bu girişimin bariz bir hegemonyacılık olduğu, Çin hükümeti ve halkının buna kararlılıkla karşı çıktığı belirtildi.

Açıklamada, Hong Kong'un anavatana dönmesinden bu yana "Bir Ülke, İki Sistem" ilkesinin dünya genelinde geniş kabul gören başarılar kaydettiğine ve Hong Kong halkının tarihte eşi görülmemiş demokratik hak ve çıkarlara sahip olduğuna işaret edildi.

 

Etiketler :